Η απόφαση έχει πολλαπλώς ιστορική σημασία

Η απόφαση έχει πολλαπλώς ιστορική σημασία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που διαισθανόταν ο πολίτης παρακολουθώντας επί χρόνια τις πασίδηλα έκνομες δράσεις της Χρυσής Αυγής. Διότι η οργάνωση αυτή δεν έμενε στις θεωρητικές, ναζιστικές διακηρύξεις της, αλλά ανέπτυσσε και δράση για την υλοποίησή τους. Η σημαντικότερη από τις κρίσεις της απόφασης είναι αυτή που αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση. Η θέσπιση από τον Ελληνα νομοθέτη του εγκλήματος της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης το 2001 (παρά τις τότε έντονες αντιδράσεις) δικαιώνεται έτσι άλλη μια φορά. Η απόφαση έχει πολλαπλώς ιστορική σημασία:

Πρώτον, τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη και εδραιώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη στη δικαστική εξουσία, εμπιστοσύνη την οποία ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ετών είχαν θέσει σε δοκιμασία. Σε μια από τις δυσχερέστερες υποθέσεις που είχε να χειρισθεί η ελληνική Δικαιοσύνη, οι δικαστές μας στάθηκαν στο ύψος της αποστολής τους. Η απόφασή τους έδειξε ότι έκριναν με σύνεση (και μάλιστα εν μέσω έντονης συναισθηματικής φόρτισης), με ευθυκρισία και, πάνω από όλα, με ευψυχία.

Δεύτερον, η απόφαση ισχυροποιεί τη δημοκρατία μας, αποβάλλοντας από το πολιτικό σκηνικό δυνάμεις που υπέσκαπταν τα δημοκρατικά θεμέλια της κοινωνίας.

Και τρίτον, η απόφαση είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για το μέλλον. Δέκτες του μηνύματός της είναι, μεταξύ άλλων, πολλοί από αυτούς που καλύπτονται πίσω από πατριωτικά συνθήματα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως, βοηθούντος και του λαϊκισμού, να βρουν απήχηση σε απροβλημάτιστους πολίτες. Η συνέπεια είναι αυτοί οι σημαιοφόροι του πατριωτισμού να ζημιώνουν τελικά την πατρίδα, υπέρ της οποίας κόπτονται.

Πιστεύω ότι η απόφαση θα προκαλέσει γενικώς αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης στην ελληνική κοινωνία.
 
* Ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή