Κορωνοϊός: Καθοριστικής σημασίας η απόσταση σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός: Καθοριστικής σημασίας η απόσταση σε κλειστούς χώρους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό, ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων, αναδεικνύει στις αναθεωρημένες οδηγίες του για την προστασία από την COVID-19 το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Το γεγονός αυτό φανερώνει την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως η μάσκα, ενόψει και του χειμώνα όταν οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Οπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τις νέες οδηγίες, ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από τη γρίπη και κυρίως μέσω στενής επαφής και μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Οταν άτομα με λοίμωξη COVID-19, βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν, παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Τα σταγονίδια αυτά προκαλούν λοίμωξη στους άλλους όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται σε βλεννογόνους όπως στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος. 

Η απόσταση έχει καθοριστική σημασία, καθώς όσο μακρύτερα ταξιδεύουν τα αναπνευστικά σταγονίδια από το άτομο με COVID-19, η συγκέντρωσή τους μειώνεται. Τα μεγαλύτερα πέφτουν από τον αέρα λόγω της βαρύτητας και τα μικρότερα σταγονίδια και σωματίδια διαχέονται στον αέρα. Σημειώνεται ότι με το πέρασμα όμως του χρόνου η ποσότητα του μολυσματικού ιού στα αναπνευστικά σταγονίδια μειώνεται. 

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπό ορισμένες συνθήκες, άτομα με COVID-19 φαίνεται να έχουν μολύνει επίνοσα άτομα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων», αναφέρουν οι γιατροί. «Αυτά τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι το μολυσμένο άτομο ανέπνεε έντονα κατά τη διάρκεια τραγουδιού ή άσκησης». 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ποσότητα μολυσματικών μικροσταγονιδίων και σωματιδίων από τα άτομα με COVID-19 συγκεντρώθηκε αρκετά για να διαδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί βρίσκονταν στον ίδιο χώρο κατά την ίδια ώρα ή λίγο μετά την αποχώρηση του ατόμου με COVID-19. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάδοση μέσω στενής επαφής είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης και σαφώς συχνότερη συγκριτικά με τη μετάδοση μέσω αερολύματος. Σημειώνεται η λοίμωξη COVID-19 μεταδίδεται λιγότερο συχνά μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. 

Στις οδηγίες του το CDC συστήνει, μεταξύ άλλων, την τήρηση αποστάσεων από τους άλλους (τουλάχιστον δύο μέτρων), και τη χρήση μάσκας όταν είμαστε κοντά με άλλους. 

Επίσης, τονίζει την αποφυγή των πολυσύχναστων εσωτερικών χώρων, και την ανάγκη επαρκούς αερισμού κλειστών χώρων (σπιτιού, εργασίας κ.α.), με εξωτερικό αέρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή