ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Πρόγραμμα «Ασπίδα»: Η ολική αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας

Πρόγραμμα «Ασπίδα»: Η ολική αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το λειτουργικό πρόγραμμα «Ασπίδα», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο Athens Investment Forum με θέμα «Η ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Πρόκειται για ένα εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, που θα δημιουργηθεί με την αξιοποίηση διεθνών πηγών χρηματοδότησης.

Η Πολιτική Προστασία με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα έναντι κάθε καταστροφής, κάθε κινδύνου, κάθε απειλής. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «αποτέλεσε, από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης, κεντρική επιλογή και διακηρυγμένο στόχο του ίδιου του Πρωθυπουργού»

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα, με προφανείς το μέγεθος και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Γι’ αυτό, όπως είπε, απαιτήθηκε εξαρχής η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η ανάπτυξη νέων εργαλείων και προσεγγίσεων, στις οποίες επένδυσε η κυβέρνηση.

«Κατορθώσαμε να αποτελούμε διεθνώς παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και να παραμένουμε -ακόμα και σήμερα που αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα- μια από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως και εξάγουμε πλέον τεχνογνωσία σε άλλες χώρες για τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόσαμε» τόνισε.

«Με την επιτυχημένη διαχείριση καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και όσα επιτύχαμε μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μία διαφορετική Ελλάδα, για την οποία θα αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή αυτή, δύο είναι οι πλέον σημαντικές προϋποθέσεις: Η ενδυνάμωση του τεχνολογικού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η συνέχιση κάθε προσπάθειας «για να διατηρήσουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σήμερα, της υγειονομικά ασφαλούς χώρας»

«Μια εικόνα που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και ευρύτερα, για τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη» σχολίασε.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Ο υφυπουργός έκανε ειδική μνεία στον «εντυπωσιακό τεχνολογικό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα», στοιχείο του οποίου είναι ο χάρτης αποτύπωσης των εν ισχύ μέτρων περιορισμού ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας, που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ο χάρτης αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και  φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, μεταξύ άλλων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή τους. Ευνοεί τον προγραμματισμό και εμπεδώνει μια ακόμα σχέση εμπιστοσύνης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με το κράτος.

Ολική αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από χώρες πολύ μεγαλύτερες, με πολύ περισσότερους πόρους και δυνατότητες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει για την «ολική αναμόρφωση» του μηχανισμού Πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως για όσα έπονται.

Μεταξύ αυτών είναι η ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης και του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασπίδα», που θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

«Δημιουργούμε τη νέα Πολιτική Προστασία για την πατρίδα μας» επεσήμανε.

Όπως είπε, τα  εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου αυτού αποτελούν οι νεοσυσταθείσες δομές του Επιχειρησιακού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας, με τις οποίες επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων.

Οι άξονες και η χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας

«Έχουμε ήδη καθορίσει τους άξονες, με συνολικό προϋπολογισμό 3,159 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός.

Αναλυτικά όσα προσδιόρισε:

* Στην Πολιτική Προστασία, με δική της επιτελική δομή και ως ενδιάμεσος φορέας, αλλά και με εκχώρηση πόρων από τον άξονα 2 της κλιματικής αλλαγής του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι έτοιμη η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων συνολικού ύψους 1,204 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της χώρας.

* Επικύρωση συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου η χώρα μας να εκπονήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση του σχεδίου.

* Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ΓΓΠΠ αποκτά αυτοτελές, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 400 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για έργα αποκατάστασης και θωράκισης περιοχών που έχουν πληγεί και 150 εκατομμύρια ευρώ για έργα πρόληψης επαπειλούμενων κινδύνων συνδεδεμένων με φυσικές καταστροφές σε περιοχές με παρελθόν αντιμετώπισης κινδύνων.

* Υλοποιείται το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους σχεδόν 810 εκατομμυρίων ευρώ, για την θωράκιση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, με την προμήθεια εξοπλισμού για φορείς Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη υποδομών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και κάθε υγειονομικού κινδύνου, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών σχετικά με εναέριες μεταφορές και προμήθεια εξοπλισμού πολλαπλών χρήσεων.

* Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία σε επίπεδο μελετών και τεχνικών δελτίων για την απορρόφηση 1,398,809 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης Next Generation της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εξοπλισμούς, μέσα, δράσεις και έργα Πολιτικής Προστασίας σε όλη τη χώρα, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εξασφαλισμένοι πόροι από την Ε.Ε.

Η Πολιτική Προστασία, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχει ήδη εξασφαλίσει από ευρωπαϊκούς πόρους και για την επόμενη τριετία:

* 129,7 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με 912 πυροσβεστικά οχήματα.

* 175 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό των εμπλεκομένων φορέων της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθελοντικών μας ομάδων.

* 102,5 εκατομμύρια για μηχανήματα έργου Πολιτικής Προστασίας για όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και

* 750 και πλέον εκατομμύρια για την ανανέωση και ενίσχυση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης.

Σε ό, τι αφορά το κομμάτι της οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι είναι έτοιμο και πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κινδύνων, στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων που θωρακίζουν τη χώρα και θα παραδοθούν ως το τέλος του 2022.

Επίσης, προγραμματίζεται η δημιουργία των 64 Τοπικών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, με νέα μέσα και τεχνολογίες και ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό από όλο το Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας και την επιστημονική κοινότητα.

«Χτίζουμε ένα πλέγμα ασφάλειας, μια ομπρέλα προστασίας πάνω από ολόκληρη τη χώρα»  τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας και την άριστη συνεργασία με διεθνείς εταίρους και οργανισμούς καθώς και με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.