Μπουρίνι με τραυματίες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βομβαρδισμένο τοπίο άφησε χθες το πρωί η καταιγίδα που έπληξε το Νέο Ηράκλειο στην Αττική. Περίπου 150 δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα και κτίρια, κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν, ηλιακοί θερμοσίφωνες και στέγες ξηλώθηκαν, τζάμια έσπασαν και τέντες σχίστηκαν, ενώ οι δρόμοι γέμισαν νερά. Η ένταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη τοπικά στο Νέο Ηράκλειο, που έμοιαζε σαν να «πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι των κατοίκων», ενώ ορισμένοι πολίτες –στις αφηγήσεις τους– είπαν πως ήταν τόσο δυνατό το τράνταγμα του αέρα, που νόμισαν πως έγινε σεισμός! 

Δυστυχώς, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την καταιγίδα, εκ των οποίων μία γυναίκα 69 ετών σοβαρά (νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε ΜΕΘ), καθώς χτύπησε στο κεφάλι όταν κατέρρευσε τοίχος του διαμερίσματός της! 

Η Πυροσβεστική στην Αττική δέχθηκε 148 κλήσεις, κυρίως από Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Μοσχάτο και Αιγάλεω, για 103 κοπές δέντρων, 27 αντλήσεις υδάτων και 18 αφαιρέσεις αντικειμένων. Από τις πτώσεις αντικειμένων προκλήθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς έκλεισαν δρόμοι, ενώ υπήρχαν διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

«Επρόκειτο για ένα ισχυρό φαινόμενο, όπου τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας πλήττουν με μεγάλη ένταση μια συγκεκριμένη περιοχή, που μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης. Στην ύπαιθρο και στη θάλασσα παρατηρούμε πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα, μιλάμε για μπουρίνι. Η ιδιομορφία χθες ήταν πως εκδηλώθηκε μέσα στην πόλη, προκαλώντας συγκεντρωμένες ζημιές», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr.

Η χθεσινή πρωινή καταιγίδα στην Αττική έριξε πολύ νερό σε λίγη ώρα, με ταυτόχρονα μεγάλη ανισομέρεια μεταξύ των περιοχών. Οι μεγαλύτερες τιμές καταγράφηκαν στον Κορυδαλλό, με 36 και 43 χιλ. στους δύο σταθμούς του Αστεροσκοπείου, ποσότητα που έπεσε μόλις σε 40 λεπτά της ώρας! Αντίστοιχα, 33 χιλ. έπεσαν στο Τατόι, 27 χιλ. στο Παλαιό Φάληρο, ενώ στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (σχετικά κοντά στο Ν. Ηράκλειο) έπεσαν 30 χιλ. Ο πιο κοντινός σταθμός στην πληγείσα περιοχή, αυτός του Αμαρουσίου, κατέγραψε 14 χιλ. 

Το συγκεκριμένο μέτωπο της κακοκαιρίας κινήθηκε γρήγορα από δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα να μην έχουν διάρκεια τα φαινόμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έκανε έντονη την παρουσία του, είτε με θυελλώδεις ανέμους στον Νέο Μαρμαρά στη Χαλκιδική (την ίδια ώρα με το Νέο Ηράκλειο), όπου οι κάτοικοι μιλούν για δυνατό ανεμοστρόβιλο, είτε με τα 71 χιλιοστά βροχής στο Δοξάτο Δράμας. 

Η χθεσινή ισχυρή καταιγίδα υπογραμμίζει την ολοένα συχνότερη εκδήλωση έντονων ή και ακραίων καιρικών φαινομένων και θέτει το ερώτημα σε ποιο βαθμό συνδέονται με τη διαδικασία κλιματικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχουν εύκολες, ούτε αυτόματες απαντήσεις, καθώς τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι από τα πλέον σύνθετα και πολύπλοκα. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως την τελευταία πενταετία η Ελλάδα επλήγη τέσσερις φορές από μεσογειακό κυκλώνα, με τον «Ιανό» φέτος να προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε Καρδίτσα/Θεσσαλία και Κεφαλονιά. Η προηγούμενη χρονιά που είχε σχηματιστεί μεσογειακός κυκλώνας στον ελλαδικό χώρο ήταν το 1995 και μάλιστα χωρίς να «πατήσει» στεριά. Στο παρελθόν οι medicanes (μεσογειακοί κυκλώνες) ήταν κάτι πολύ σπάνιο, τα τελευταία χρόνια πάνε να γίνουν ετήσιο φαινόμενο, ενώ σχετικές μελέτες «βλέπουν» πιο συχνή και έντονη παρουσία στο μέλλον. 

Δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Οι μέρες με καύσωνα ή με υπέρβαση των μέσων κλιματικών θερμοκρασιών έχουν πληθύνει στην Αττική και σε άλλες περιοχές την τελευταία δεκαετία· ας μη μας ξεγελά το σχετικά δροσερό φετινό καλοκαίρι. Οι πλημμύρες είναι (πολύ συχνά) εδώ για να μας θυμίζουν και την ένταση των καιρικών φαινομένων, και τις συνέπειες της καταστροφής των δασών, αλλά και των οικιστικών εγκλημάτων. Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου φέτος στον σταθμό των Ψαχνών μετρήθηκαν 226 χιλ., με αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια. Το φονικό πλημμυρικό «τσουνάμι» σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο τον Νοέμβριο του 2017 προκλήθηκε από έντονη βροχόπτωση 200 χιλ. μέσα σε μόλις έξι ώρες! Τα τελευταία 12 χρόνια είναι αρκετές οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα 200 χιλ. βροχής σε μία ημέρα, δηλαδή σχεδόν το μισό νερό που πέφτει στην Αττική όλο το έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή