Εστίες συνωστισμού παρά τις εκκλήσεις

Εστίες συνωστισμού παρά τις εκκλήσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο των οποίων κρίνεται ανησυχητικό σύμφωνα με τις μόλις χθεσινές δηλώσεις του υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά (μαζί με Κοζάνη, Καστοριά, και Ιωάννινα) το βράδυ του Σαββάτου παρατηρήθηκαν εκ νέου σκηνές συνωστισμού.

Εκατοντάδες νέοι, χωρίς εμφανή τουλάχιστον μέτρα προφύλαξης όπως προκύπτει από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρακολούθησαν ένα υπαίθριο δρώμενο στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επιπλέον, τοπικά μέσα κάνουν λόγο και για πάρτι σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με 1. 500 νεαρά άτομα να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πληροφορία που ωστόσο, ως προς τον αριθμό των συγκεντρωμένων, δεν επιβεβαιώνει ο πρύτανης του Ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι πρυτανικές αρχές από την υπηρεσία φύλαξης του ΑΠΘ, βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αφορούν σε αυθόρμητες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από κάποιες δεκάδες φοιτητών μπροστά από τις Σχολές της Θεολογικής, Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε είσοδος ατόμων σε κλειστούς χώρους, καθώς όλα τα κτίρια είναι κλειδωμένα τις ώρες που το Πανεπιστήμιο δε λειτουργεί.

Εκκληση του πρύτανη

Σε δηλώσεις του (στο ΑΠΕ), ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι «εκτιμήσεις για τον όγκο των συμμετεχόντων φοιτητών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι εξωπραγματικές και δεν προκύπτουν, ούτε από εικόνες που κυκλοφόρησαν, ούτε και από τον όγκο των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν και καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών».

«Μιλάμε για κάποιες δεκάδες φοιτητών, που συγκεντρώθηκαν σε τρία σημεία του campus. Έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου υπάρχει άμεση πρόσβαση από κεντρικό δρόμο η συμμετοχή έγινε μεγαλύτερη, καθώς η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων φοιτητών που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης», διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Θέλουμε ένα ζωντανό πανεπιστήμιο, που ανήκει στους φοιτητές μας, όμως τους καλούμε να σταθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμμετοχή τους σε τέτοιες εκδηλώσεις, όπως και σε αντίστοιχες σε διάφορα σημεία της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν τις ίδιες ώρες χθες το βράδυ», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Παράλληλα, στην Πάτρα, εκατοντάδες νέοι συνέρρευσαν για ακόμη ένα βράδυ μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, στις σκάλες της οδού Πατρέως και στην πλατεία Γεωργίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. 

Χθες, επίσης στην Πάτρα συνελήφθη μάλιστα ένας ιδιοκτήτης καφέ μετά από καταγγελίες στην αστυνομία για συνωστισμό και παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Χαμηλώνει ο μέσος όρος

Τα νέα περιστατικά συνωστισμού συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο όπου ο μέσος όρος των πληττομένων ηλικιακών ομάδων από τον κορωνοϊό χαμηλώνει όλο και περισσότερο. 

Πράγματι, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (482 νέα κρούσματα, συνολικά) προδίδουν ότι ποσοστό άνω του 45% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών. 

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι τα 79.

Στο μεταίχμιο τα Ιωάννινα

Χθες Σάββατο, από τα Ιωάννινα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής να τηρήσουν τα επόμενα 24ωρα «ευλαβικά και πειθαρχημένα» τα μέτρα πρόληψης». 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς υπάρχει επιδημιολογική πίεση». «Βρισκόμαστε», πρόσθεσε «πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο. Το αν θα περάσουν τα Ιωάννινα σε καταστάσεις που όλους μας στεναχωρούν εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή