Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό

Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστά και ευλαβικά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα», διεμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ (667 κρούσματα) που λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχει πλέον μια σαφή περαιτέρω αύξηση των νέων διαγνώσεων, υπογραμμίζοντας ότι από τα σημερινά κρούσματα 250 αφορούν στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία υπάρχει μία αυξητική τάση της τελευταίες ημέρες.

Τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και ο κ. Χαρδαλιάς επισήμαναν εμφατικά ότι η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών συντείνει καταλυτικά στη διασπορά του ιού. Ο καθηγητής τόνισε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι ενισχυμένη κατά 10-20% αναφορικά με τη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και έκανε έκκληση προς τους νέους: «Να προσέχουν ιδιαίτερα και να χρησιμοποιούν τη μάσκα».

«Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%», είπε.

Ο ιός στη χώρα μας δείχνει «στοιχεία σταθερής εξάπλωσης», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται και γράφονται για την ομάδα αίματος 0, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους καπνιστές που -όπως είπε- διατρέχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο covid 19. 

Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό-1

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού τόνισε ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και πως το κράτος κάνει όλα όσα πρέπει, επισήμανε ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών, ενώ στην Αττική 33 ετών». «Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων την έχει ο καθένας προσωπικά και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», πρόσθεσε με έμφαση.

«Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, θα ήταν το λάθος μήνυμα προς την κοινωνία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Υπήρχε μεγάλη πίεση από τα κρούσματα, όπως βλέπετε και σήμερα που έχουμε ρεκόρ», απάντησε, ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση για παρουσία μικρής μερίδας φιλάθλων στα γήπεδα.

Αναφορικά με την Αττική, ο υφυπουργός είπε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη: «Ο κεντρικός τομέας της Αττικής είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση, δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα», τόνισε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη θα μεταβεί στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Και στις δύο περιοχές θα έχει συσκέψεις με τις τοπικές αρχές. 

Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό-2

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έκκληση Χαρδαλιά-Μαγιορκίνη προς την ηλικιακή ομάδα 18-39: Να προσέξουν μην μεταδώσουν τον ιό-3

Τα τεστ στην πλατεία Συντάγματος

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Πραγματοποιήθηκαν 3.017 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν είκοσι εννέα (29) θετικά δείγματα, από τα οποία δεκαοκτώ (18) αφορούν σε άνδρες και έντεκα (11) σ

ε γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 34,8 έτη.

Να σημειωθεί ότι οι ΚΟΜΥ αποτελούν βασικό πυλώνα των δράσεων του ΕΟΔΥ και είναι έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή