Επιθετική αύξηση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα

Επιθετική αύξηση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα

επιθετική-αύξηση-κρουσμάτων-στη-β-ελλ-561129946

Σε πολύ υψηλά επίπεδα εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίζεται επιθετική, ενώ ανησυχητική πορεία έχει η επιδημία και στην Αττική όπου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα έχει φέρει ανακατατάξεις και στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για την COVID-19, που από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αποτυπώνει αλλαγές στο επίπεδο συναγερμού σε 24 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες με 25 να είναι στο επίπεδο 1, 33 στο επίπεδο 2, 14 στο 3 και 2 σε επίπεδο 4. Προσαρμογές έχουν γίνει και στα μέτρα που συνοδεύουν το κάθε επίπεδο συναγερμού. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε με περιφερειάρχες της χώρας, το λιανεμπόριο (σ.σ. το ίδιο θα ισχύει και για κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής) δεν θα κλείνει στις περιοχές όπου εφαρμόζεται μερικό lockdown.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και 10 θανάτους ασθενών με COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 29.057 και των θυμάτων της νόσου 559. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας 89 ασθενείς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, χθες οι 65 από τις 140 κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν κενές, ενώ στο σύνολο της χώρας ήταν διαθέσιμες 168 από τις 288. Στην Αττική εντοπίστηκαν 290 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 197, 35 καταγράφηκαν στις Σέρρες, 25 στη Λάρισα, 20 στην Κοζάνη, 19 στα Ιωάννινα και 16 στην Καστοριά. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, τονίζοντας ότι το γεγονός πως πλέον το «μερίδιό της» επί των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί –ένα στα τρία νέα περιστατικά εντοπίζονται πλέον στο Λεκανοπέδιο– δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως βελτίωση.

Την επιδημία συνεχίζουν να «οδηγούν» οι νέοι, ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η πλειονότητα των μολύνσεων σχετίζεται με τη διασκέδαση και σε δεύτερο λόγο με αθλητική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένη την επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα και ενόψει της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου, ο υφυπουργός έκανε έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να είναι προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο. Ισχυρή σύσταση για τήρηση των μέτρων απηύθυνε και σε όσους γενικά μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς οποιαδήποτε απερίσκεπτη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες οι οποίες αποτυπώνονται με αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Ηδη η πρώτη μαζική αλλαγή είναι γεγονός. Εκτός από την Καστοριά που «κοκκίνισε» και τις Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες οι οποίες ανέβηκαν στο επίπεδο 3, από την ερχόμενη Δευτέρα αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού από 1 σε 2 στις περιφερειακές ενότητες Αρτας, Εβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων (μόνο η Σκιάθος).

Αντίθετα, μειώνεται από 3 σε 2 σε Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Λέσβο, Πέλλα, Σάμο, Μύκονο και στα νησιά της Αττικής (πλην Σαλαμίνας), από 3 σε 1 στη Ζάκυνθο και Κέα-Κύθνο και από 2 σε 1 σε Γρεβενά, Λακωνία και Πάρο. Ο κ. Χαρδαλιάς παρείχε διευκρινίσεις και για τις μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ 00.30 και τις 05.00 (σε περιοχές με επίπεδο συναγερμού 3 και 4) και οι οποίες θα γίνονται με τις ειδικές βεβαιώσεις που θα συμπληρώνουν οι εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη». Επίσης από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε άσκηση σε εξωτερικό χώρο και οι οδηγοί αυτοκινήτων όταν είναι μόνοι τους στο Ι.Χ. ή με μέλη της οικογένειάς τους.

Μήνυμα Ιερωνύμου

Μήνυμα προς τους πιστούς έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, καλώντας τους να αποφύγουν, λόγω της πανδημίας, τις συναθροίσεις και να μη λάβουν μέρος σε επίσημες τελετές για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τους πιστούς «να τιμήσουν τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν το ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουν μέρος στις επίσημες τελετές, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς του ιού». Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Εκκλησία ακολούθησε πιστά τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. 

Η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη άμεσα στο υπεύθυνο, όπως το χαρακτήρισε, κάλεσμα του κ. Ιερωνύμου, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη δοξολογία για την εθνική επέτειο. «Φέτος ας πούμε “Οχι” στον κορωνοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Λόγω της έξαρσης της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθεί εξάλλου η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων που καταγράφεται στην πόλη. 

Με μάσκα οι μαθητές και στα διαλείμματα

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα διαλείμματα για τους μαθητές των σχολείων σε περιφερειακές ενότητες της χώρας οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τρίτο (πορτοκαλί) και τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται για την ώρα και η Αττική, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο, ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στη φυσική αγωγή (γυμναστική) εξακολουθεί και δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας από τους μαθητές σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Από την άλλη, κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των σχολείων στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο τέταρτο (κόκκινο) επίπεδο προληπτικών μέτρων, αλλά πλέον με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους αυτών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. 
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι «οι σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές για προληπτικούς λόγους είναι το 0,25% των σχολικών μονάδων της χώρας και τα τμήματα το 0,47% των τμημάτων της χώρας. Εξακολουθούν τα κρούσματα να προέρχονται ως επί το πλείστον από έξω από το σχολείο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή