Κρίσιμο δεκαπενθήμερο μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο μετά την έκρηξη κρουσμάτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας, η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%.

Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC), όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί».

Επιθυμώντας να φέρει ένα παράδειγμα, είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .

Χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώσε πως οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών περνάνε από το πορτοκαλί επίπεδο στο κόκκινο (επίπεδου συναγερμού 4) από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, ενώ η Νάξος και η Ροδόπη περνάνε από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 3. 

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 1.259, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημο των 1.000 περιστατικών σε μία ημέρα.

Το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 12 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 593. Παράλληλα, 102 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή