Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα – Στο τραπέζι νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα – Στο τραπέζι νέα μέτρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο προτάσεων με νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, την ώρα που είχαμε νέα «έκρηξη» στα κρούσματα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, η Eπιτροπή συζητά σειρά νέων μέτρων, με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο εισήγησης να περάσει η Θεσσαλονίκη στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη επιδημιολογικής ασφάλειας, καθώς εντοπίστηκαν στην πόλη 384 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Σημειώνεται πως Σέρρες και Ιωάννινα εισέρχονται στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά. H μετάβαση των δύο περιφερειακών ενοτήτων στο «κόκκινο επίπεδο – 4, αυξημένου συναγερμού, ξεκινά από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού συναγερμού («πορτοκαλί χρώμα), ενώ η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, δηλαδή στο κίτρινο χρώμα.

Νέο ρεκόρ

H κατάσταση με τα κρούσματα στην Ελλάδα «ξεφεύγει» επικίνδυνα, καθώς την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 1.547 νέες μολύνσεις, 10 θάνατοι, ενώ 108 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, κατεγράφησαν νέα αρνητικά ρεκόρ με 419 κρούσματα στην Αττική και 384 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στη χώρα από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι 34.299 και οι νεκροί ανέρχονται σε 603.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα»

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται την Πέμπτη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσουν, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή