Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη. Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά και «η στρατηγική μας προσαρμόζεται» διαρκώς με στόχο «να μειώσουμε τη διασπορά και να περιορίσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι από αύριο Παρασκευή, στις 6 το πρωί, ανεβαίνουν στο επίπεδο συναγερμού 4 οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, για τις οποίες ανέφερε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση και τις αθλητικές δραστηριότητες, κάτι που έχει ληφθεί υπόψη στη χάραξη των νέων μέτρων.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 ενεργά κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Μέσος όρος ηλικίας τα 32,5 έτη. Στη Λάρισα υπάρχουν 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Μέσος όρος ηλικιας τα 30 έτη.

Στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» ανεβαίνουν από αύριο οι ΠΕ Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.

Αυτό είναι το πλέγμα των μέτρων σε περιοχές Αυξημένου Κινδύνου (Επίπεδο 4), δηλαδή σε αυτές που στο χάρτη χρωματίζονται κόκκινες.

Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη-1

Τα κρούσματα σήμερα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες. 4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, υπάρχουν ακόμα 12 ακόμα θάνατοι και 615 θάνατοι συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαρδαλιάς: Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη-2

Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε στάδιο τελικής διαμόρφωσης βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων. Με βάση τις εισηγήσεις  των ειδικών φαίνεται να προκρίνεται το κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ, καθώς και η πρόβλεψη, η παροχή των σχετικών υπηρεσιών να περιοριστεί κατά το δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους.

Όλο και πιο κοντά έρχεται επίσης η προοπτική απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ νομών που βρίσκονται στο επίπεδο «3» (πορτοκαλί χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη -όπως έχει ήδη από το φύλλο της Τετάρτης γράψει η «Κ»– ενώ αυξημένες πιθανότητες παρουσιάζει και το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί καθολική: Ακόμη και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Σημειώνεται πάντως ότι η λύση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από νομό σε νομό παρουσιάζει προβλήματα δεδομένης της ρευστότητας του επιδημιολογικού χάρτη από μέρα σε μέρα αλλά και του γεγονότος ότι, πολλές φορές, τόπος κατοικίας και τόπος εργασίας μπορεί να διαφέρουν, ειδικά σε περιπτώσεις βιοτεχνιών κλπ.

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν προκριθεί η λύση αυτή, τότε θα ισχύσει μετά τις 9 το βράδυ, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν από τις δουλειές τους. Τέλος τις συσκέψεις των λοιμωξιολόγων απασχολεί σταθερά η ενίσχυση της τηλεργασίας ενώ σοβαρά πλέον εξετάζεται η τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πρόταση που κερδίζει έδαφος αφορά την οριζόντια – χωρίς εξαιρέσεις- εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ και σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν θεωρητικά μαθήματα.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας:

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή