ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Οι εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή της Σμύρνης οφείλονται κυρίως στις κακές κατασκευές των κτιρίων εκτίμησε, μιλώντας στην «Κ», ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς.

Όπως σημείωσε, άλλωστε, ο ίδιος η κατεύθυνση του ρήγματος, από την Ανατολή προς τη Δύση, δικαιολογεί και το γεγονός ότι η δόνηση έγινε τόσο αισθητή σε περιοχές όπως η Αττική, δηλαδή εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα από το επίκεντρο, που ήταν 19 χλμ. βόρεια της Σάμου. Ο σεισμός έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στη Σμύρνη, με 4 νεκρούς και 120 τραυματίες, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό.

Ο κ. Γκανάς πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη του φαινομένου, εκτιμώντας, πάντως, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε νωρίτερα, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σάμο. Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι μετά από συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ζητήθηκε να αποφεύγονται οι παράκτιες περιοχές.

«Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι πέρασε, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσουνάμι έχει μόνο μερικά λεπτά άφιξης» συμπλήρωσε. Ανέφερε δε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο σεισμός έχει κάνει ορισμένες ζημιές, βάσει των πληροφοριών, στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, αλλά και στον τουρκικό χώρο. Επεσήμανε επιπλέον ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί πως είναι ο κύριος σεισμός, αλλά μάλλον είναι ο κύριος, καθώς η περιοχή δεν δικαιολογεί σεισμούς με αυτό το μέγεθος, δηλαδή διπλούς σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ.

Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και δεν μπορεί εύκολα να γίνει σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν που εκδηλώθηκε. «Καλό θα είναι να αποφεύγονται οι κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές» ανέφερε επίσης.

Προειδοποίηση Τσελέντη για ισχυρούς μετασεισμούς

Για την πιθανότητα πλούσιας μετασεισμικής δραστηριότητας και ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες εβδομάδες προειδοποίησε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι θα είναι δύσκολη η αποψινή νύχτα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου τσουνάμι, ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ένας ισχυρός μετασεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «ξέρουμε ότι η περιοχή δίνει ισχυρούς μετασεισμούς, αν και στο συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχουμε καταγραφή μεγάλου σεισμού, διότι είναι θαλάσσιο». Ο κ. Τσελέντης, τέλος, δεν απέκλεισε την ενεργοποίηση των γειτονικών ρηγμάτων.