Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΣΥ με την άκρως επικίνδυνη για τις αντοχές του συστήματος αύξηση των σοβαρών περιστατικών COVID-19. Χθες, μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν 1.152 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (σε σύνολο περίπου 12.000 εργαστηριακών τεστ), διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 153 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και επτά θάνατοι. 

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ήταν 188, με το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες εντατικής COVID να είναι στο 60% πανελλαδικά. Εντονη είναι η πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. 

Χθες, από τις 85 κλίνες εντατικής COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ήταν κατειλημμένες οι 57 και κενές οι 28 (ποσοστό 33%). Σημειώνεται ότι μόλις την Κυριακή το υπουργείο αύξησε κατά 39 τις κλίνες εντατικής για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου οι ΜΕΘ-COVID ήταν «γεμάτες» με ασθενείς. Επιπλέον το Παπανικολάου ανέστειλε τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Από τα χθεσινά νέα κρούσματα 362 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, 210 στη Θεσσαλονίκη, 59 στη Δράμα, 42 στη Ροδόπη, 53 στη Λάρισα και 43 στα Ιωάννινα. Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη έδειξε την πολύ έντονη δυναμική της από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας (291 κρούσματα την περασμένη Τρίτη, 384 κρούσματα την επομένη, 540 την προηγούμενη Παρασκευή και 839 το Σάββατο). Στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια ανεβαίνει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, το Σάββατο αυστηροποιήθηκαν γενικά τα μέτρα των «πορτοκαλί και κόκκινων» περιοχών και από σήμερα η Θεσσαλονίκη πέρασε σε αυστηρό lockdown.

«Το lockdown ήταν αναγκαίο και καλώς ανακοινώθηκε. Είναι θετικό το γεγονός ότι περάσαμε γρήγορα και πέρα από τα προβλεπόμενα για τις κόκκινες περιοχές μέτρα», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Στον προβληματισμό που εκφράζεται για το εάν θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα το lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει «είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς αυτή την εκτίμηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα αντανακλαστικά είναι γρήγορα, και δεν έχουμε τη χρονική καθυστέρηση που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Μαθαίνουμε από τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, έχουμε αυτό το πλεονέκτημα καθώς ακολουθούμε χρονικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της νόσου». 

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του ιού, «θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στα μέτρα και την εκπαίδευση – κατ’ ελάχιστον τη δευτεροβάθμια. Αυτό μας δείχνει το παράδειγμα του Ισραήλ και της Σλοβενίας που χρειάστηκε να κλείσουν την εκπαίδευση για να “μαζέψουν” το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού». Μάλιστα το θέμα των επιπλέον μέτρων στην εκπαίδευση συζητήθηκε και χθες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Καμπανάκι» από ΑΠΘ και ΕΥΑΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη είχε κρούσει νωρίς η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, με επικεφαλής τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου. «Τις πρώτες σημαντικές αυξήσεις διαπιστώσαμε από τις 16 Οκτωβρίου», αναφέρει στην «Κ». Στις 12/10 ο ιός έδινε οριακά το «παρών» στα λύματα της συμπρωτεύουσας, όμως στις 21 και 27/10 οι συγκεντρώσεις ήταν κάθε φορά 500% πιο ψηλά. Σήμερα ο καθηγητής θεωρεί ότι τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. «Το ιικό φορτίο ενός νέου είναι τριπλάσιο από εκείνο ενός ενηλίκου, επομένως εκπέμπει και μολύνει αντίστοιχα περισσότερο», διευκρινίζει. Η διεπιστημονική ομάδα, χάρη στη μέθοδο που ακολουθεί, βρίσκεται πάντοτε τρεις με τέσσερις μέρες πιο μπροστά από την ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εως σήμερα, τα χειρότερα αποτελέσματα τα έδωσε η μέτρηση στις 27/10, που αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στις 31/10, όταν η Θεσσαλονίκη είχε 839 κρούσματα. Εκτοτε οι αριθμοί μειώθηκαν, δίνοντας μια αχνή ελπίδα αισιοδοξίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή