Στους ακαδημαϊκούς χώρους δεν χωράει ο φόβος

Στους ακαδημαϊκούς χώρους δεν χωράει ο φόβος

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την πρόσφατη «επίθεση» στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου από «αγνώστους», επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω μερικά από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που έχουν λάβει χώρα με πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ. Υπενθυμίζω το «κτίσιμο» με τούβλα γραφείου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την παραίτηση του Χ. Κίττα, πρύτανη του ΕΚΠΑ, για λόγους υγείας έπειτα από επίθεση που δέχτηκε σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το επεισόδιο με το άδειασμα σκουπιδιών που υπέστην εγώ στη διάρκεια της θητείας μου ως αναπληρωτής πρύτανης επί πρυτανείας Θ. Φορτσάκη. Η πολύ καλά «οργανωμένη μειοψηφία» των πανεπιστημίων, που αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών καταδικάζει αυτά τα γεγονότα, που απαξιώνουν τις σχολές τους, αλλά «φοβούνται» να παρέμβουν δυναμικά. Αλλωστε, πολλοί έχουν απειληθεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. 

Ηρθε η ώρα για την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για να διασφαλίσει το «άσυλο» του οποίου η έννοια έχει παρεξηγηθεί και την ασφάλεια φοιτητών, διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ στους χώρους των ελληνικών ΑΕΙ. Στους ακαδημαϊκούς χώρους πρέπει να υπάρχουν μόνο διδασκαλία, έρευνα και μετάδοση γνώσεων, και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος!
 
* Ο κ. Αντώνης Καλοκαιρινός είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και τέως αναπληρωτής πρύτανης στο ίδιο ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή