«Μοντέλο Θεσσαλονίκης» και στην Αθήνα;

«Μοντέλο Θεσσαλονίκης» και στην Αθήνα;

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown και στην Αττική, μετά τη Θεσσαλονίκη.

Η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής του ολικού λουκέτου.

Το πλαίσιο που εφαρμόζεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλά «κρυφά κρούσματα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το lockdown είναι πλέον πιθανό και για την Αττική.

«Τώρα ξεκινάει το πραγματικό, δεύτερο, επιδημικό κύμα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα, αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας». Συμπλήρωσε, δε, πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική. Αναφορικά με τις εξάρσεις των ιών, ο κ. Τσακρής αποσαφήνισε ότι «οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο – Απρίλιο», ενώ «το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα». «Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα» δήλωσε, τονίζοντας πως την κατάσταση δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τα νέα, περιοριστικά μέτρα, ξεκαθάρισε ότι σε μια εβδομάδα θα υπάρχει η πρώτη εικόνα της απόδοσή τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά θα επανεκτιμηθούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για την εστίαση, όπως είπε.

Την ίδια ώρα, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων για σήμερα, Τρίτη, προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν πάλι σε 2.000. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός «θα ακολουθήσει τον χθεσινό μειωμένο, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις και επέστησε την προσοχή, λέγοντας «τώρα που έρχεται ο χειμώνας, πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα», ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Πίεση στο ΕΣΥ και αναστολή αδειών

Αναφερόμενος δε στο Σύστημα Υγείας της χώρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρίνισε ότι, αυτή τη στιγμή, στηρίζεται με 6.000 προσλήψεις και 450 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τις ΜΕΘ, ενημέρωσε ότι από 550 πλησιάζουν τις 1.000 και προστίθενται και άλλες. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όμως, όπως συμβαίνει και σε συστήματα πιο εξελιγμένα από το δικό μας, πιέζονται πάρα πολύ, διότι αυτό το δεύτερο κύμα είναι πολύ δυνατό αλλά και επειδή μπαίνουμε προς τον χειμώνα».

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης, άλλωστε, είναι και η μέχρι νεοτέρας ανάκληση των αδειών του προσωπικού στις δομές Υγείας, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση προβλέπει τη μέχρι νεοτέρας αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των κεντρικών υπηρεσιών των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία – περιφερειακά ιατρεία και τοπικά ιατρεία – καθώς και των τοπικών ομάδων υγείας).

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ τη Δευτέρα ήταν 188, με το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες εντατικής COVID να είναι στο 60% πανελλαδικά. Εντονη είναι η πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. 

Χθες, από τις 85 κλίνες εντατικής COVID στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ήταν κατειλημμένες οι 57 και κενές οι 28 (ποσοστό 33%). Σημειώνεται ότι μόλις την Κυριακή το υπουργείο αύξησε κατά 39 τις κλίνες εντατικής για κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου οι ΜΕΘ-COVID ήταν «γεμάτες» με ασθενείς. Επιπλέον το Παπανικολάου ανέστειλε τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή