Νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία εξελίσσεται το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες καταγράφηκαν νέα δυσοίωνα ρεκόρ στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων που έφτασε σε 2.646 έναντι 2.166 προχθές, των διασωληνωμένων που αυξήθηκαν κατά δέκα (179 σύνολο) και των θανάτων, αφού χθες κατέληξαν 18 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της COVID-19 σε 673. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν χθες 823 νέα κρούσματα, και στην Αττική 588. Εξαιρετικά ανησυχητικοί είναι και οι αριθμοί σε Λάρισα (111 νέες διαγνώσεις), Δράμα (85) και Ροδόπη (83).

Το βλέμμα όλων, υπουργείου Υγείας, Αρχών και ειδικών επιστημόνων είναι στραμμένο στις αντοχές του ΕΣΥ και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας και την αυξανόμενη πίεση σε αυτές για τη νοσηλεία ασθενών με και χωρίς κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες σε δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονταν συνολικά 1.503 ασθενείς με COVID-19 σε απλές και ειδικές κλίνες. Εξ αυτών οι 220 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 348 κλίνες εντατικής COVID, εκ των οποίων χθες κατειλημμένες ήταν 220 και κενές 128 (ποσοστό πληρότητας 63%). Οι κλίνες COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης ήταν χθες 102, εκ των οποίων 71 ήταν κατειλημμένες και 31 κενές. Τα νοσοκομεία της Αττικής διαθέτουν 144 κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό, 104 κατειλημμένες και 40 κενές. Σημαντική πίεση δέχονται και οι 665 κλίνες εντατικής που εξυπηρετούν ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Το ποσοστό πληρότητάς τους ήταν χθες 72% (80% στην Αττική και 50% στη Θεσσαλονίκη).

Στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας διατίθενται 3.972 απλές και ειδικές κλίνες για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19. Χθες νοσηλεύονταν στις κλίνες αυτές συνολικά 1.503 ασθενείς, εκ των οποίων οι 425 σε νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και οι 152 σε νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Μακεδονίας (3η και 4η ΥΠΕ) νοσηλεύονται 615 ασθενείς.

Διαμαρτυρία

Τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν επωφελήθηκε από τις δωρεές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ όπως έγινε για το Λεκανοπέδιο, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Οπως σημείωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, «η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ COVID είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, καθώς άλλα νοσήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές». Και τόνισε, «γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ και ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον». 

«Τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βιώνουν καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης. Εχουν μείνει διαθέσιμες ελάχιστες μόνο κλίνες ΜΕΘ COVID συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήταν ώς πριν από λίγες μέρες non COVID ΜΕΘ και μετατράπηκαν εσπευσμένα σε COVID», τονίζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί από το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», που επισημαίνουν ότι από τις 28/10 και μετά έχουν νοσήσει πάνω από 100 υγειονομικοί, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται μαζί με τις άλλες εκατοντάδες εισαγωγές των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500 υγειονομικοί που εργάζονται στο ΕΣΥ έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και νοσούν, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή