Φυλάκιση ακόμη και 10 έτη για όσους κακοποιούν ζώα

Φυλάκιση ακόμη και 10 έτη για όσους κακοποιούν ζώα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετατροπή φόνευσης και ειδεχθούς κακοποίησης ζώου σε κακούργημα, το οποίο επισύρει φυλάκιση έως και 10 χρόνια και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, θεσμοθετήθηκε με τροπολογία σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των ζώων, που κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η ειδεχθής κακοποίηση ζώων και οι δολοφονίες κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι, όπως αποδεικνύουν πολλά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.     

Η αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό ζώων θα πρέπει να συνοδευθεί και από άλλα νομοθετήματα που αφορούν την ευθύνη των δήμων για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων που τους αποδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Με τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, το πρόβλημα ασφαλώς είναι τεράστιο. 

«Οι δήμοι είναι πολύ συχνά οι μεγαλύτεροι κακοποιητές των ζώων. Πολλά κυνοκομεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Εικόνες ντροπής με ζώα που έχουν πεθάνει και παραμένουν με τα ζωντανά και πολλά άλλα, και όλα αυτά με τα χρήματα που λαμβάνουν από το κράτος», τονίζει η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα και συνεργάζεται με τον ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί για την προστασία από την πανδημία, δόθηκε σε 224 δήμους το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ταΐσουν και να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα κονδύλια μόλις πρόσφατα άρχισαν να εκταμιεύονται.   

Η κ. Σταματάκου έχει άλλωστε αναδείξει πολλά περιστατικά κακοποίησης, όπως αυτό της πρόσφατης επίθεσης με μαχαίρι και σκουπόξυλο στον Εκτορα. Πρόκειται για τον σκύλο στη Νίκαια, που ένας άντρας μαχαίρωσε επανειλημμένως ενώ ένας ακόμη στη συνέχεια τον χτυπούσε με σκουπόξυλο. Επειτα από παρέμβαση των περιοίκων, το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε σχεδόν ημιθανές σε κτηνίατρο. Ο σκύλος έχει αναρρώσει πλέον πλήρως και έχει επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ η δίκη για τους δύο άντρες ακόμη δεν έχει διεξαχθεί μετά συνεχείς αναβολές.

Ο κατάλογος, όμως, των βασανισμών και των φόνων τετράποδων είναι μεγάλος. Οκτώ σφαγμένες και βασανισμένες γάτες στην Πάτρα, κουταβάκια που πέθαναν από φόλα, σκύλος με κομμένο πόδι. Ενα χρόνο πριν, ομάδα παιδιών έβαλε σε φούρνο σκύλα με τα μικρά της σε χωριό της Ελλάδας. «Τα παιδιά που το έκαναν δεν βρέθηκαν ποτέ παρά το γεγονός ότι στο χωριό ξέρουν ποιος το έκανε», λέει  η κ. Σταματάκου.  

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, πάντως, η Ελλάδα έχει πλέον μία από τις αυστηρότερες από την άποψη των ποινών –αν όχι την αυστηρότερη– στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της προστασίας των ζώων έχουν επίσης οι ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα dogsvoice, στις ΗΠΑ υπάρχει Αστυνομία Ζώων, ειδικό σώμα ασφαλείας με δικό του προσωπικό και εξοπλισμό. Μόλις πέρυσι ψηφίστηκε και υπογράφηκε ομοσπονδιακός νόμος για την κακοποίηση και τον βασανισμό ζώων (PACT Act), ο οποίος αναγνωρίζει συγκεκριμένες πράξεις κακοποίησης ως κακουργήματα. Παράλληλα, όταν υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα ασφαλιστικά μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνονται και τα κατοικίδια του σπιτιού, ενώ εφόσον καταγγελθεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, εξετάζεται αμέσως και η πιθανότητα άσκησης βίας σε ζώα. 

Ομόφωνα

«Η κοινωνία μας δεν ανέχεται πλέον τις αποτρόπαιες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητάει δίκαιη τιμωρία των βασανιστών ζώων», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας, η οποία τελικά ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Ο υπουργός χαρακτήρισε την ποινή κάθειρξης έως 10 έτη που επιβάλλεται, και την οποία νομικοί έκριναν ως πολύ αυστηρή, «πρέπουσα, αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία». Με τη νέα νομοθεσία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, από τουλάχιστον 1 έτος που προβλεπόταν για όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία τους. Επίσης, αυστηροποιούνται και οι χρηματικές ποινές. Αντί του ισχύοντος προστίμου των 5.000 έως 15.000 ευρώ, η χρηματική ποινή με τη νέα νομοθεσία ορίζεται μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων θα είναι από 10 έως 50 ευρώ κάθε μία. Στα αδικήματα που χαρακτηρίζονται κακουργήματα συγκαταλέγονται: δηλητηρίαση, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή