Στ. Πέτσας: Τήρηση των μέτρων για να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα

Στ. Πέτσας: Τήρηση των μέτρων για να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που έγινε η εισήγηση για την κήρυξη καθολικού lockdown, ο πρωθυπουργός έλαβε και την σχετική απόφαση. Αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, για να προλάβουμε και τα κρούσματα και τους θανάτους».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα μέτρα και τις αντοχές του συστήματος υγείας ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι «αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν».

Όπως είπε τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αφού υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις, βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του μομού μας. «Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κορωνοϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα» διεμήνυσε.

Η πολιτική «ακορντεόν» θα εξαρτάται πάντα από τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και το πόσο βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, εξήγησε και πρόσθεσε: «Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να γίνεται διαλογή ασθενών, όπως δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα φτάσουμε στο σημείο που βλέπουμε σήμερα στο Βέλγιο να κάνει εξαγωγή ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ακόμη πως «είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση από το δεύτερο lockdown στην οικονομία». Όπως είπε ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση φέτος, -από την Κομισιόν αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα πάνω γύρω στο 9% από 8,2%- σημασία έχει να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, για να έχουμε όλοι μερίδιο από μία γρήγορη επανεκκίνηση το 2021. 

Σε όλους τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «στόχος είναι λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε μία σταδιακή επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα -που φυσικά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας- και να υπάρξει ο τζίρος, στην αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή