Προβλήματα με την τηλεκπαίδευση – Τι δηλώνουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας

Προβλήματα με την τηλεκπαίδευση – Τι δηλώνουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα για την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια σήμερα το πρωί, ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί μαθητές αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν κατάφεραν να συνδεθούν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί μαθητές πραγματοποιούσαν κανονικά όλα τα «βήματα» για τη σύνδεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μιλώντας στην «Κ», στελέχη του υπουργείου Παιδείας απέδωσαν τα προβλήματα στην πλατφόρμα– μέσω της οποίας παρέχεται η τηλεκπαίδευση- ενώ δήλωσαν πως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τα υπόλοιπα δίκτυα του υπουργείου λειτουργούν κανονικά. 

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, ενώ ίσως να οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στον ιστότοπο downdetector.com και επικαλούνται αναφορές χρηστών της πλατφόρμας Webex, κατά τις οποίες -πέρα από την Ελλάδα- παρατηρήθηκαν επίσης προβλήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προβλήματα με την τηλεκπαίδευση – Τι δηλώνουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας-1
Φωτ. downdetector.com

«Από το πρωί διαρρέεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως για το γεγονός ότι η πλατφόρμα Webex έχει “πέσει” τις τελευταίες ώρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ευθύνεται η Κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν “επιτελικό φιάσκο”… Ο διεθνής πάροχος της πλατφόρμας εργάζεται σκληρά για να λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες και έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας» ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς και όλες οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά και αδιάλειπτα, ενώ το υπουργείο έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα δεν θα ληφθούν υπόψη».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας σημείωσε: «Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

«Λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας (σ.σ. Cisco) δεν μπόρεσαν μαθητές να κάνουν σήμερα το μάθημά τους», σημείωσε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως είπε, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη. Τέλος, τόνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην Ελλάδα θα λειτουργούν με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Τι ισχύει για τις απουσίες 

Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται κανονικάαπό τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού.

Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT