ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κρούσματα: Στα 1.490 τα νέα περιστατικά – 41 θάνατοι, 239 διασωληνωμένοι

Κρούσματα: Στα 1.490 τα νέα περιστατικά – 41 θάνατοι, 239 διασωληνωμένοι

Σε 1490 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 41 θάνατοι.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέρχονται σε 239.

Στην Αττική δηλώθηκαν 390 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη 412.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 1490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας

Το βίντεο της ενημέρωσης

Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, άρχισε την ενημέρωση του αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότεροι σημείο μέχρι σήμερα».

Όπως είπε το εμβόλιο «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Και εξήγησε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43.000 πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας. Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Κατόπιν αναφέρθηκε στα αυστηρά μέτρα, ειδικά τα lockdown, που έχουν λάβει μια σειρά από χώρες. Τόνισε δε ότι παρά τα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο, «η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, είπε:

  • Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9.000 την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας
  • Στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατομμύρια διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3.000 ανά ημέρα.

Για την επιδημία στη χώρα μας, τόνισε ότι «διατηρείται η εικόνα που είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή, δηλαδή έχοντας περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα με παρατεταμένη και μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας». «Ακόμα και αν η Αττική φαίνεται ότι είναι σε ήπια κατάσταση, το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύτερο στο βόρειο τμήμα της χώρας με ανάλογη πίεση και στο σύστημα Υγείας της χώρας» εξήγησε.

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, αποσαφήνισε ότι «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν εχθές την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα», δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. «Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά», είπε, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα μια φορά για τις ηλικίες 65+ «που παρουσιάσαν μια σχετική μικρή αύξηση».

Κρούσματα: Στα 1.490 τα νέα περιστατικά – 41 θάνατοι, 239 διασωληνωμένοι-1

Διευκρινήσεις Χαρδαλιά

Διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους ισχύουν τα εξής:

  • Σε περίπτωση μετάβασης σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος ή κατηγορούμενος, αυτή αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή τη βεβαίωση του δικηγόρου.
  • Για μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, αυτή αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, αν υπάρχει.
  • Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική αρχή, δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας, ή βεβαίωση δικηγόρου, ή συμβολαιογράφου, που πιστοποιεί με αποστολή εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κλήση-πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του.
  • Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύεται από τη σχετική φόρμα τύπου και επιτρέπονται και εκτό περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τους μάρτυρες, αν πρέπει να καταθέσουν εκτός περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Πρόσθεσε δε ότι «η μετακίνηση για ψάρεμα ή για κυνήγι δεν επιτρέπεται», ενώ ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα. Η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται μάσκα και υπόκειται στην κατηγορία των προστίμων».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποδώσουν «και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές».

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου,τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και κάλεσε όσους ταξίδεψαν προς την περιφέρεια να επιδείξουν υπευθυνότητα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι με βάση την επιδημιολογική εικόνα, τo lockdown θεωρήθηκε επιβεβλημένο στη χώρα. «Η μεγάλη διασπορά έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου», είπε.

«Ελπίδα ότι με την εφαρμογή των μέτρων θα μειωθούν τα κρούσματα», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.