Με σοβαρά προβλήματα η τηλεκπαίδευση

Με σοβαρά προβλήματα η τηλεκπαίδευση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε το πρόβλημα που είχε η πλατφόρμα Webex της Cisco χθες σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να «πέσει» το σχολικό δίκτυο και να σταματήσουν τα μαθήματα στα γυμνάσια και στα λύκεια. Το πρόβλημα αξιοποιήθηκε ως αφορμή για έντονη κριτική, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Ειδικότερα, από χθες, πρώτη ημέρα καραντίνας για τα σχολεία, τα μαθήματα στα γυμνάσια και στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια γίνονται με τηλεκπαίδευση, από τις 8.30 π.μ. και 8.00 π.μ., αντίστοιχα. Η διάρκεια της διδακτικής περιόδου ορίστηκε στα 40 λεπτά.
Συναγερμός στο υπουργείο

Ωστόσο, μετά την πρώτη ώρα των διαδικτυακών μαθημάτων οι εκπαιδευτικοί αντιμετώπιζαν προβλήματα με πτώση του συστήματος. Παράλληλα, στο υπουργείο είχε σημάνει συναγερμός, καθώς είχε φτάσει μήνυμα ότι «λόγω προβλήματος σε ένα data center της Cisco στο Λονδίνο, παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία του Webex», όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου. Αντίθετα, λειτουργούσε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Τελικά, το πρόβλημα αποδόθηκε στην υπερφόρτωση του δικτύου σε όλη την Ευρώπη.

Λόγω των διαμαρτυριών των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονιών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα στην προσπάθεια των παιδιών να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε ότι «ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες των μαθητών στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα». Ωστόσο, το ζήτημα πυροδότησε τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Ενδεικτικά, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κ. Κεραμέως, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco “κράσαρε” στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία Cisco; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, αν και είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα; Από τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Οφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα, από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!»

«Το δήθεν ευρωπαϊκό πρόβλημα που αναφέρθηκε είχε αποκατασταθεί σε λίγα λεπτά, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε στο ΠΣΔ, το οποίο κατέρρευσε, όπως κατήγγειλαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, αφού ούτε e-mail δεν μπορούσε να σταλεί», ανέφερε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που πρόσκειται στο ΚΚΕ και προγραμματίζει για σήμερα στις 2 μ.μ. κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας.

Τέλος, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ ανέφερε ότι «μεγάλοι χαμένοι είναι το 94% των μαθητών στα δημόσια σχολεία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες, αλλά ακόμη κι αυτά που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα του υπουργείου, την άλλαξαν μέσα στην ημέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή