Τέσσερις ερωταπαντήσεις για το εμβόλιο της Pfizer

Τέσσερις ερωταπαντήσεις για το εμβόλιο της Pfizer

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aισιοδοξία σκόρπισε η ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer Inc ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι κατά 90% και πλέον αποτελεσματικό στην προστασία από την COVID-19 με βάση τα ευρήματα των δοκιμών της. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών στο τέλος Νοεμβρίου. 

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε τέσσερα καίριας σημασίας ερωτήματα για το νέο εμβόλιο

Τι σημαίνουν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης;

Το γεγονός ότι το εμβόλιο έχει δείξει τουλάχιστον 90% αποτελεσματικότητα σημαίνει πως αν εμβολιαστούν 100 άνθρωποι, οι 90 δεν θα κολλήσουν κορωνοϊό, λέει στην «Κ» ο κ. Σύψας. Οσο ενθαρρυντικά κι αν είναι αυτά τα αποτελέσματα, χρειάζονται προσοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως μέχρι στιγμής η ανακοίνωση έχει γίνει από εταιρείες, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα από κάποιο επιστημονικό περιοδικό ούτε έχουν σταλεί για επίσημη έγκριση. 

Πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο;

Η Pfizer δεν μπορεί να κάνει ακόμα αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση στοιχείων ασφαλείας, τόνισε χθες ο κ. Μπουρλά, συμπληρώνοντας πως θα έχουν αρκετά δεδομένα, όπως απαιτεί ο oργανισμός, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Τα δεδομένα που θα περιέχει η αίτηση για έγκριση του εμβολίου θα αξιολογηθούν όχι μόνο από τους επιστήμονες του οργανισμού, αλλά και από ένα εξωτερικό πάνελ ανεξάρτητων ειδικών σε μια δημόσια συνέλευση, είχε αναφέρει ο κ. Μπουρλά τον Οκτώβριο.

Πόσα εμβόλια BNT162b2 θα παραγάγουν οι Pfizer/BioNTech;

Παρόλο που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, άρα ούτε και τα αποτελέσματά της έχουν σταλεί σε εγκριτικούς οργανισμούς, οι δύο εταιρείες αναμένεται να έχουν παραγάγει έως και 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους και έως 1,3 δισ. δόσεις το 2021.

Ποιος θα εμβολιαστεί πρώτος;

Οσον αφορά το ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν πρώτοι, η Κομισιόν έχει δημοσιεύσει κάποιες συμβουλές –να δοθεί, παραδείγματος χάριν, προτεραιότητα σε ανθρώπους άνω των 60 και σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας–, αλλά είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους το πώς θα κατανείμει τις δόσεις, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν De Keersmaecker. Το ίδιο ισχύει και με την τιμή του κάθε εμβολίου, αν και η κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα μπορεί να αγοράσει το εμβόλιο από τις φαρμακευτικές με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαιο η Ενωση στην τιμή που έχει προσυμφωνηθεί μεταξύ των δύο, συμπληρώνει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Ο «οδικός χάρτης» για το εμβόλιο – Πότε και ποιοι θα το λάβουν

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή