Πόσες δόσεις εμβολίων αντιστοιχούν στην Ελλάδα

Πόσες δόσεις εμβολίων αντιστοιχούν στην Ελλάδα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση για τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο της COVID-19 από την εταιρεία Pfizer έσκασε σαν βόμβα σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας την προσδοκία για το τέλος της πανδημίας από την ερχόμενη άνοιξη, όπως δήλωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, έφερε ήδη από τώρα στο προσκήνιο τη μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με μήνυμα στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις με το εμβόλιο του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και Biontech, λέγοντας πως έχει υπάρξει συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις. Το ερώτημα είναι πόσα αντιστοιχούν στην Ελλάδα; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός που θα πάρει κάθε χώρα της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένος βάσει του πληθυσμού της.

Στο πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα αναμένονται από την Pfizer περί τα 5 εκατ. εμβόλια, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δοθούν όλα αυτά μαζί. Το πόσα θα έρθουν τον Ιανουάριο είναι ακόμα υπό αίρεση. Πρέπει, ωστόσο, να υπολογιστεί πως οι δόσεις θα είναι διπλές. Αν για παράδειγμα έρθουν 200.000 εμβόλια, τότε θα αφορούν 100.000 ανθρώπους. Τον Ιανουάριο, ωστόσο, αναμένεται στην Ελλάδα και το εμβόλιο της AstraZeneca. Η διαχείριση που θα κάνει η Ελλάδα θα είναι ενιαία. Δηλαδή θα εξετάσει πόσα εμβόλια θα χρειαστεί συνολικά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ανάλογα θα κάνει τις προμήθειες από τις εταιρείες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή