Παιχνίδι ευθυνών για τα κρούσματα στα Διαβατά

Παιχνίδι ευθυνών για τα κρούσματα στα Διαβατά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική περιγράφεται η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών, όπου 59 κρατούμενοι και 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Εκτυλίσσεται μάλιστα παιχνίδι ευθυνών για την υπόθεση, με τους εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων να κατηγορούν τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για καθυστερημένη αντίδραση και τους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στρέφουν τα βέλη τους στο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. 

Οπως λένε, ενώ το πρώτο κρούσμα σε υπάλληλο της φυλακής διαγνώστηκε την 31η Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ έστειλε κλιμάκιο για έλεγχο των κρατουμένων την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, όταν πια ο ιός είχε διασπαρεί στον πληθυσμό της φυλακής. 

Τα 65 θετικά κρούσματα διαγνώστηκαν σε σύνολο 150 τεστ του ΕΟΔΥ, συν ορισμένων ακόμα που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες, έχουν ελεγχθεί όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και έχουν βρεθεί θετικοί 6. Αντίστοιχα, έχει ελεγχθεί το 50% των 470 κρατουμένων και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό οι 59. Χθες, το σωφρονιστικό κατάστημα επισκέφθηκε εκτάκτως η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Συναντήθηκε με τον διευθυντή και τον αρχιφύλακα της φυλακής καθώς και με τρεις εκπροσώπους των κρατουμένων. «Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν τεστ σε όλους στο κατάστημα κράτησης, το οποίο τίθεται σε κατάσταση αυξημένου ελέγχου. Οι μεταγωγές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων», δήλωσε μετά το τέλος σύσκεψης.

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, η διενέργεια τεστ στους εγκλείστους θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Μέχρι τότε, η φυλακή έχει –σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κ. Νικολάου– διαιρεθεί στα τρία. 

Σε μια πτέρυγα κρατούνται όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, σε άλλη όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ και δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ σε ξεχωριστό χώρο βρίσκονται όσοι περιμένουν να υποβληθούν σε τεστ. 

Είναι πιθανό περιορισμένος αριθμός κρατουμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να μεταχθεί προληπτικά στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες έκθεσής του στον ιό. 

Ανησυχητική εικόνα

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πάντως περιγράφουν μια μάλλον ανησυχητική εικόνα από τη φυλακή. Λένε συγκεκριμένα ότι ελλείψει χώρου δεν υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των κρατουμένων και πως το μόνο περιοριστικό μέτρο είναι ότι οι κρατούμενοι – ασθενείς έχουν μεταφερθεί είτε στα πειθαρχία είτε βρίσκονται υπό περιορισμό στους θαλάμους τους, μαζί όμως με άλλους κρατουμένους που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή