Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εκλογές

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εκλογές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένουν το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στις θέσεις τους ως προς τις εκλογές αιρετών. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι, καθώς η ηλεκτρονική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε κανονικά το περασμένο Σάββατο, τα υπηρεσιακά συμβούλια θα λειτουργήσουν. Επίσης, επικρίνει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ότι εκφόβισαν τους εκπαιδευτικούς για να μην ψηφίσουν ηλεκτρονικά, εξ ου και η χαμηλή συμμετοχή – ψήφισαν 13.168 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 170.000. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία –που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην εκπαίδευση– μεταρρυθμιστική τομή στον χώρο της εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης, τόνισε στην «Κ»: «Με σεβασμό στο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να κλείνει το σχολείο για τις εκλογές, ότι δεν πρέπει να υποχρεούνται οι εργαζόμενοι γονείς να πάρουν άδεια, ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν Σάββατο με τρόπο που διασφαλίζει την αδιαβλητότητα, τη διαφάνεια και το απόρρητο της ψήφου». Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδίες επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου για αδιαλλαξία, θεωρούν ότι η μικρή συμμετοχή δεν νομιμοποιεί το αποτέλεσμα και ζητούν παράταση της θητείας των νυν αιρετών και επαναπροκήρυξη των εκλογών μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, όπως υπάρχει δυνατότητα εκ του νόμου.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών συνίστανται στο ότι γίνονται Σάββατο (αντί Τετάρτης) και ηλεκτρονικά (αντί με κάλπες). Οπως ανέφερε το υπ. Παιδείας, για την ηλεκτρονική ψηφοφορία του Σαββάτου «δημιουργήθηκαν 380 ψηφιακές κάλπες και καταχωρίσθηκαν 34.161 ψήφοι από 13.168 ψηφοφόρους. Και αυτό παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή».

Πάντως, η συμμετοχή –13.168 εκπαιδευτικοί και από τις δύο βαθμίδες– ήταν πολύ μικρή. Ενδεικτικά, πριν από δύο χρόνια στις αντίστοιχες εκλογές ψήφισαν 156.215 εκπαιδευτικοί (65.359 της πρωτοβάθμιας και 50.856 της δευτεροβάθμιας).

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι θα ζητήσει από το υπουργείο συγκεντρωτική κατάσταση όσων ψήφισαν δίνει το δικαίωμα στην πλευρά του υπουργείου να δηλώνει ότι αποδεικνύονται οι επικρίσεις για εκφοβισμό των εκπαιδευτικών. Μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος ανέφερε ότι «το αίτημα για τη λίστα όσων ψήφισαν επρόκειτο να τεθεί με στόχο την επιβεβαίωση ενός τυχόν υψηλού ποσοστού συμμετοχής. Ωστόσο, η συμμετοχή ήταν μικρή», ενώ πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ καταδίκασε τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι, παρότι είχαν δηλώσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς τους, έστελναν μηνύματα στους συναδέλφους τους να τους ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Ο κ. Τσούχλος επέκρινε τους εκπαιδευτικούς αυτούς για «διπλό παιχνίδι», ενώ το Δ.Σ. ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να τους αφήσουμε στο απυρόβλητο. Θα παραδοθούν στη χλεύη του κλάδου».

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ έκανε λόγο για «ηχηρό ράπισμα στην αλαζονεία και στις γκεμπελικές μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ τα συντριπτικά ποσοστά αποχής από τις εκλογές-παρωδία». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «η υπουργός επέδειξε αδιαλλαξία. Προτείναμε οι εκλογές να γίνουν καθημερινή, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Ωστόσο, δεν μπορεί να μας επικρίνει ως τεχνοφοβικούς, τη στιγμή που οργανώνουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Στο ίδιο πλαίσιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις τους επέκριναν την κ. Κεραμέως. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή