ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΥΕ: Κρούσματα σε 16 καταστήματα κράτησης

osye-kroysmata-se-16-katastimata-kratisis-561152035

Σε τουλάχιστον 16 καταστήματα κράτησης από τα 34 συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κορωνοϊού, σε εργαζομένους και κρατουμένους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), τονίζοντας πως «το αφήγημα που με κόπο έχτισαν κάποιοι ότι “η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη γιατί στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα” έχει πλέον καταρρεύσει».

Σύμφωνα με την ΟΣΥΕ, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν και πόσα κρούσματα υπάρχουν σε εβδομαδιαία βάση στις φυλακές, καθώς όπως αναφέρει, «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και παρά τις συστάσεις των ειδικών, τεστ ανίχνευσης στις φυλακές δεν γίνονται ούτε σε τακτική βάση, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου δεν γίνονται μαζικά τεστ ακόμα και όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα π.χ. σε εργαζόμενο».

Κατά την ΟΣΥΕ, στην περίπτωση του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης (Διαβατών), σωφρονιστικός υπάλληλος επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από τον ιό στις 20/10/2020, ενώ ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και άλλα κρούσματα σε υπαλλήλους μέσα στην φυλακή. «Ο πρώτος κρατούμενος που επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα είναι στις 28/10/2020, αφού προηγουμένως προηγήθηκε εισαγγελική παραγγελία για να μεταβούν συμπτωματικοί κρατούμενοι από την ΕΛ.ΑΣ. σε εξωτερικά νοσοκομεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ προσήλθαν στο Κατάστημα  την περασμένη Παρασκευή 6/11/2020, όπου και διενήργησαν 150 τεστ από τους 530 συνολικά κρατουμένους που φιλοξενεί. Θετικά βγήκαν πάνω από 50, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δειγμάτων, ενώ ακόμα και σήμερα που συνεχίζονται τα  rapid test από τον κατ’ επίσκεψη γιατρό  του Καταστήματος εντοπίστηκαν άλλοι 8 κρατούμενοι θετικοί» συνεχίζει η ΟΣΥΕ.

Προσθέτει δε ότι «απολύμανση στο Κ.Κ. Θεσσαλονίκης έκανε ένας κρατούμενος με ατομικό  μηχάνημα απολύμανσης, ο οποίος έχει βρεθεί και αυτός θετικός, όπως επίσης θετικοί έχουν βρεθεί και οι κρατούμενοι που εργάζονται στο καφενείο της Φυλακής. Όλοι αυτοί οι κρατούμενοι λόγω της εργασίας τους εργάζονταν σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους της φυλακής, υπαλλήλων και κρατουμένων».

Η ΟΣΥΕΑ τονίζει ότι «σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής η Φυλακή της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να λειτουργεί ως Φυλακή για να κρατούνται περιστατικά COVID19 για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Βορείου Ελλάδος. Άραγε πως, σε ποιους θαλάμους, σε ποια κελιά, με τι υποδομές, με τι προσωπικό και κυρίως με ποιο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς διαθέτει 2 νοσηλευτές και κανένα μόνιμο γιατρό, παρά μόνο κατ’ επίσκεψη ιατρούς».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού στις φυλακές, προσθέτοντας πως δεν υιοθετήθηκε κάποιο αυτά.