Α. Κοτανίδου: «Άριστα» όσα γίνονται για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας

Α. Κοτανίδου: «Άριστα» όσα γίνονται για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε ότι: «για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού.

«Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ.

«Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής», ανέφερε.

Η κ. Κοτανίδου ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων.

«Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά», τόνισε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Τέλος, η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι «τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή