Frontex: «Θα διερευνηθεί κάθε πτυχή» των καταγγελιών για push-backs

Frontex: «Θα διερευνηθεί κάθε πτυχή» των καταγγελιών για push-backs

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δική της εκδοχή για τη χθεσινή συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex εξέδωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ανακοίνωση της Κομισιόν υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν δικού της αιτήματος «για να συζητηθούν οι καταγγελίες περί απωθήσεων [push-backs] μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος που πρόσφατα αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, και μία σειρά από σχετικά σημεία που συνδέονται με θεμελιώδη δικαιώματα».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν παραπέμπει στα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. της Frontex, όπου αναφέρεται ότι «το Δ.Σ. συμπέρανε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή σχετική με το ζήτημα». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. (ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας), «θα συσταθεί μία υπο-ομάδα του Δ.Σ. που θα εξετάζει περαιτέρω αυτά τα ζητήματα». Η εντολή της υπο-ομάδας θα διευκρινιστεί εν όψει της συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25-26 Νοεμβρίου».

Στα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. της Frontex αναφέρεται: «Το Δ.Σ. αναμένει ότι, βάσει του άρθρου 46 του Κανονισμού της Ε.Ε. 2019/1986 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ο εκτελεστικός διευθυντής θα αναστείλει ή θα τερματίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, εν μέρει ή εν συνόλω, αν θεωρεί ότι συμβαίνουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι σοβαρής φύσεως και που ενδέχεται να συνεχιστούν. Ο εκτελεστικός διευθυντής καλείται να ενημερώσει άμεσα το Δ.Σ. και τον αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων [Fundamental Rights Officer] της υπηρεσίας για οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία που του γνωστοποιείται». Ο κ. Λετζερί καλείται επίσης να «διασφαλίσει ότι το εσωτερικό σύστημα καταγραφής είναι στιβαρό και αποτελεσματικό» ώστε τα όποια περιστατικά να εξετάζονται άμεσα.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Frontex αναφερόταν ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας, Φαμπρίς Λετζερί, τάχθηκε υπέρ της σύστασης μίας επιτροπής αξιολόγησης που θα εξετάσει τα «νομικά ζητήματα» που συνδέονται με την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων και ότι τον συντονισμό του έργου αυτής της επιτροπής θα τον αναλάμβανε η Κομισιόν. Τα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται στην «αρχική πρόταση» για μία επιτροπή αξιολόγησης, αλλά καθιστούν σαφές ότι το ζήτημα χρήζει πιο επείγουσας προσοχής. Ο τόνος των συμπερασμάτων, δε, είναι πολύ αυστηρός απέναντι στον εκτελεστικό διευθυντή της υπηρεσίας.

Σε tweet της με το οποίo αναρτά την ανακοίνωση, η αρμόδια επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον σημειώνει: «Καλωσορίζω το συμπέρασμα του Συμβουλίου ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επείγουσα δράση για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές που συνδέονται με τις καταγγελίες για push-backs».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή