«Επιδημία» οι πυρκαγιές στον καταυλισμό της Σάμου

«Επιδημία» οι πυρκαγιές στον καταυλισμό της Σάμου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ερωτήματα όπως και πολλά προβλήματα φέρνει η νέα φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί, λίγο πριν από τις 8, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, όπου διαμένουν περίπου 3.700 αιτούντες άσυλο. 

Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης κάνουν λόγο για «επιδημία πυρκαγιών» στα ΚΥΤ μετά την ολοσχερή καταστροφή της Μόριας. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη μία φωτιά είχε σημειωθεί στο ΚΥΤ της Σάμου μόλις πριν από λίγες ημέρες, χωρίς ωστόσο να πάρει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής. 

Χθες, ο Γεώργιος Στάντζος, δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητεί μεταξύ άλλων και «την άμεση εκκένωση του υφισταμένου ΚΥΤ από τον αστικό ιστό της πόλης της Σάμου και μεταφορά όλων των μεταναστών – προσφύγων εκτός Σάμου». 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη Σάμο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου. Ομως η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής δεν θα ξεπερνάει τα 1.200 άτομα, ενώ κάποια από τα κοντέινερ που είχαν ήδη τοποθετηθεί, περίπου 30, παραχωρήθηκαν προκειμένου να στεγαστούν σεισμόπληκτοι κάτοικοι του νησιού. 

Η φωτιά στο ΚΥΤ ξέσπασε στο σημείο της δομής όπου μοιράζονται τα γεύματα, περίπου στο κέντρο του καταυλισμού, με αποτέλεσμα, και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, να επεκταθεί γρήγορα. Εως τις 12 το μεσημέρι η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο περίπου 500 άτομα που διέμεναν σε σκηνές, ατομικές ή μεγαλύτερες, ή σε κοντέινερ είναι πλέον άστεγοι. 

Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής μοίρασαν σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο η διαχείριση των νέων αστέγων είναι πολύ δύσκολη, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται η Σάμος μετά τον σεισμό, με τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στον δρόμο. 

Ο κ. Στάντζος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νησί, ζητεί τη λήψη οριζόντιων οικονομικών μέτρων για το σύνολο του πληθυσμού του νησιού (απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ, μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, χορήγηση άτοκων δανείων) και την πλήρη αποζημίωση και παροχή επιδοτήσεων σε όλες τις επιχειρήσεις. 

Κατ’ εξαίρεση προτείνει επίσης ο δήμος να προσλάβει προσωπικό για την υγεία και την εκπαίδευση. Καταλήγει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ανασυγκρότησης της Σάμου» και προσκαλεί τον πρωθυπουργό να παρευρεθεί στη Σάμο για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 109η επέτειο της ένωσης του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή