Ανθρώπινο δίχτυ για 175 ασυνόδευτα παιδιά

Ανθρώπινο δίχτυ για 175 ασυνόδευτα παιδιά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις ξενώνες στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη αναμένεται να μεταφερθούν 175 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σε δομές που δημιούργησε η οργάνωση Solidarity Now υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι διέμεναν προηγουμένως σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά και μεταφέρθηκαν προκειμένου να βρίσκονται σε περιβάλλον κατάλληλο για την ηλικία και τις ανάγκες τους. Οπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια της Solidarity Now, Αντιγόνη Λυμπεράκη, «θέλουμε να δημιουργήσουμε, μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη επαφή των ομάδων μας μαζί τους, ένα ανθρώπινο δίχτυ για να νιώσουν ασφαλή και προστατευμένα – αυτό είναι το πρώτο μας βήμα». Στους ξενώνες που θα φιλοξενηθούν, στα παιδιά θα παρέχονται, εκτός της στέγασης, της διατροφής και της εκπαίδευσης, επιπλέον ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εξατομικευμένη διαχείριση της υπόθεσης καθενός από αυτά, νομική συμβουλευτική και διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες καθώς και δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, διερμηνεία και διαπολιτισμική μεσολάβηση. 

Στο μεταξύ, νωρίς χθες το πρωί αναχώρησαν 73 αιτούντες άσυλο, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας με τα μέλη της πυρηνικής οικογένειάς τους και 44 ασυνόδευτοι ανήλικοι για το Αννόβερο. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προσπάθεια μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. σε εθελοντική βάση συνεχίζεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γερμανίας ειδικότερα.  

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον υφυπουργό Παιδείας και Ερευνας Τόμας Ράχελ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας Γκρέγκορ Γκίζι. 

Ειδικότερα, ο κ. Ράχελ, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας να υποδεχθεί η Γερμανία 1.553 πρόσφυγες έπειτα από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας, επισήμανε ότι η μετεγκατάστασή τους ήταν έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης από τη Γερμανία και εξέφρασε την ελπίδα να την ακολουθήσουν και άλλα κράτη της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή