Δυτική Μακεδονία: Θετικά στον κορωνοϊό βιζόν σε δύο εκτροφεία

Δυτική Μακεδονία: Θετικά στον κορωνοϊό βιζόν σε δύο εκτροφεία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν βιζόν που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σε δύο φάρμες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στις περιοχές Κοζάνης και Σιάτιστας.

Το στέλεχος Covid-19 που εντοπίσθηκε στα βιζόν δεν έχει μεταλλαχθεί, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας, προσθέτοντας ότι θανατωθούν 2.500 γουνοφόρα ζώα σε φάρμα της Κοζάνης, μετά τα θετικά αποτελέσματα των τεστ. Θετικός στον κορωνοϊό είχε διαγνωσθεί και ο εκτροφέας της φάρμας, ενώ διεξάγονται τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και στους εργαζομένους, μετά τον εντοπισμό δέκα θετικών κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένους σε εκτροφεία βιζόν στην Καστοριά.

«Ο κορωνοϊός εντοπίσθηκε σε δύο φάρμες εκτροφής βιζόν στη Βόρεια Ελλάδα», επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας. 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από τα δείγματα που έλαβε χθες κλιμάκιιο των κτηνιάτρων από τη φάρμα στην περιοχή του Βοϊου έδειξαν ότι όλα τα βιζόν της μονάδας ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε άλλες φάρμες της περιοχής, όπου έχει διαγνωσθεί θετικός τουλάχιστον ένας από τους εργαζομένους.

Το εμπόριο γούνας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία της Κοζάνης και της Καστοριάς, με τον πληθυσμό των μινκ στην Ελλάδα να υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες ζώα. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Ο εντοπισμός κορωνοϊού στον πληθυσμό των βιζόν στα εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι αρχές της Δανίας έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο για τη θανάτωση ολόκληρουτου πληθυσμού 17 εκατ. μινκ, αφότου ανακάλυψαν διαφορετικό στέλεχος του κορωνοϊού στα γουνοφόρα ζώα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή