Σφραγίζεται το Πολυτεχνείο λόγω COVID-19

Σφραγίζεται το Πολυτεχνείο λόγω COVID-19

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 92 προσαγωγές νεαρών από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου προχώρησε χθες το μεσημέρι η ΕΛ.ΑΣ. Οι επιχειρήσεις έγιναν ταυτόχρονα και, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, από το κτίριο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων προσήχθησαν 68 άτομα, εκ των οποίων 38 γυναίκες. Στην Πολυτεχνειούπολη, αντίστοιχα, οι προσαγωγές ανήλθαν σε 24. Ολοι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της Αστυνομίας στα γραφεία της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Εως αργά χθες δεν είχε ξεκαθαριστεί εάν εις βάρος τους επρόκειτο να σχηματιστεί δικογραφία ή εάν θα αφήνονταν ελεύθεροι μετά την εξέτασή τους από τους αστυνομικούς. 

Οι έφοδοι στους δύο πανεπιστημιακούς χώρους έγιναν λίγο πριν από τις 3 μ.μ. και στην επιχείρηση πήραν μέρος αστυνομικοί των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, της ΕΚΑΜ καθώς και δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, είχε επαναλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει –λόγω της πανδημίας– τη διεξαγωγή της καθιερωμένης πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου. Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς, οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια. Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού», δήλωσε εμφατικά ο υπουργός. 

Ορισμένοι από τους προσαχθέντες είχαν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης μπει στο κτίριο του ΕΜΠ. Παρά, μάλιστα, τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των αστυνομικών, παρέμειναν στο κτίριο και χθες το πρωί απηύθυναν κάλεσμα μέσω του Athens Indymedia για ανοιχτή συνέλευση τις απογευματινές ώρες, παρότι περιμετρικά του Πολυτεχνείου υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη και η πρόσβαση σε αυτό ήταν δυσχερής, αν όχι αδύνατη. Ηταν κυρίως για φοιτητές που είχαν στόχο να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες του Πολυτεχνείου τις ημέρες εορτασμού της επετείου, παρά τη σχετική απαγόρευση. Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία είχαν προχωρήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και οι 24 νεαροί που προσήχθησαν σε παράλληλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. χθες στην Πολυτεχνειούπολη. Κατέλαβαν την πρυτανεία και τα γραφεία που στεγάζουν τις οικονομικές υπηρεσίες ζητώντας να πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για άτομα γνωστά στις Αρχές για συμμετοχή τους σε παλαιότερες καταλήψεις αναρχικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή