Πιο κοντά σε κλειστά δημοτικά
ΣΧΟΛΕΙΑ

Πιο κοντά σε κλειστά δημοτικά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη σχετική βεβαιότητα που υπήρξε χθες το μεσημέρι πως η υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει το απόγευμα κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη την επικράτεια, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς η αρμόδια επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τα σχολεία συνεδρίασε επί μακρόν. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν κλείσιμο και των δημοτικών και των νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, στη λογική πως τα ανοιχτά σχολεία δημιουργούν μία εκ των πραγμάτων κινητικότητα και λόγω των γονέων, που αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι κρίσιμη.

Η αρχική σκέψη που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν για κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων μόνο στη Θεσσαλονίκη που είναι πολύ επιβαρυμένη και παρά το γεγονός ότι μπήκε πρώτη σε lockdown η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει και τα νοσοκομεία της έχουν πλέον 100% πληρότητα. Ακολούθησε πρόταση για κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και τελικά έπεσε στο τραπέζι η πιο δραστική λύση για κλείσιμο των σχολείων πανελλαδικά. Αυτή η εισήγηση των ειδικών αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της θέλει να δρα προληπτικά πριν πάει κάτι στραβά και βρεθεί προ αρνητικών τετελεσμένων.

Η καθυστέρηση που υπήρξε άλλωστε στη Θεσσαλονίκη έχει χτυπήσει πολλαπλά καμπανάκια για δραστικές λύσεις πριν να είναι αργά. Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και σήμερα το πρωί να ανακοινωθεί κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Το θέμα της μείωσης της κινητικότητας είχε θίξει νωρίτερα κατά τη συνέντευξη Τύπου και ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας πως ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι το απόλυτο στοίχημα.

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών με μέτρα και ρυθμίσεις για πιθανό «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται νέα μέτρα για την τηλεργασία και άδειες ειδικού σκοπού ώστε να διευκολυνθούν οι γονείς που έχουν παιδιά στο δημοτικό, τα οποία δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Με βάση τα όσα είπε χθες και η Βάνα Παπαευαγγέλου, πως είμαστε στο πικ του δευτέρου κύματος, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η εβδομάδα που έρχεται είναι η κρισιμότερη από την αρχή της πανδημίας. Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στην «Κ» πως η εβδομάδα που έρχεται θα κρίνει πάρα πολλά, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του. Το πιο κρίσιμο στοίχημα, πλην των συνολικών κρουσμάτων, είναι πόσες εισαγωγές έχουμε στα νοσοκομεία σε σχέση με τα εξιτήρια. Κυβερνητική πηγή αναφέρει πως αυτό είναι το κρίσιμο ποιοτικό στοιχείο που πρέπει να κοιτάμε και αυτό θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων που λαμβάνονται στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως από χθες το βράδυ απαγορεύεται η μετακίνηση σε όλη τη χώρα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, όπου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή