ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι λόγοι που αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

«Το πρόβλημα δεν είναι  η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες».

Οι λόγοι που αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

«Η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην απόφαση για αναστολή για δύο εβδομάδες της δια ζώσης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα.

«Το πρόβλημα – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – δεν είναι  η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από  δασκάλους και διοικητικό προσωπικό», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση βασίστηκε και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολογών. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Για τη διατήρηση της επαφής των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία, άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη, επιτυχημένη πρακτική που είχε υιοθετηθεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση. Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται  από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «από σήμερα Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα».

«Παράλληλα, η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, είτε θα κάνουν χρήση άδειας», επισήμανε.