Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για κλιμακωτή αντίδραση

Σχέδιο ΕΛ.ΑΣ. για κλιμακωτή αντίδραση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή να μην επιτρέψει τις προσυγκεντρώσεις διαδηλωτών που, παρά την απαγόρευση, θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει λάβει η αστυνομία. Τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν καταρτιστεί στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: α) στον έγκαιρο εντοπισμό όσων προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν σε προκαθορισμένα σημεία και β) στην παρεμπόδισή τους από το να διαδηλώσουν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Στην Αττική, συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή κλιμάκωση των αστυνομικών μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων. Αρχικά, ένστολοι αστυνομικοί από τμήματα και από τις υπηρεσίες του κέντρου θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και θα προχωρούν σε συστάσεις σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, προτρέποντάς τους να αποχωρήσουν. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχουν επιστρατευθεί αρκετοί έμπειροι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ, οι οποίοι σε ρόλο «διαμεσολαβητών» θα αναλάβουν να έρθουν σε συνεννόηση με τους συγκεντρωμένους. 

Στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί και δυνάμεις της Αμεσης Δράσης. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα κινούνται περιμετρικά του κέντρου για να εντοπίσουν έγκαιρα προσυγκεντρώσεις ατόμων, ενώ περιπολικά με ηχεία θα κινούνται στο κέντρο ενημερώνοντας με ηχογραφημένο μήνυμα ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων, λόγω των μέτρων κατά της COVID-19. 

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρξει ανταπόκριση στις συστάσεις και παραινέσεις, η εντολή της ηγεσίας είναι αστυνομικοί να βεβαιώσουν πρόστιμα 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων και 3.000 έως 5.000 ευρώ στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων. Εάν υπάρξει αντίδραση ή τα άτομα αρνηθούν να αποχωρήσουν, έχει δοθεί εντολή στους δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΟΠΚΕ να προχωρήσουν σε προσαγωγές ατόμων στη ΓΑΔΑ. Στο πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις, θα ακολουθήσει επέμβαση των ΜΑΤ, με χρήση χημικών ή ακόμα και οχημάτων καταιονισμού, όπως οι «Αίαντες», για τη διάλυση των συγκεντρωμένων. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει μπαράζ προελέγχων από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ούτως ώστε να μην επιτραπεί σε μεμονωμένα άτομα ή μεγαλύτερες ομάδες να φτάσουν στο κέντρο της πόλης. Για τον ίδιο λόγο είναι πιθανό να τεθούν εκτός λειτουργίας κεντρικοί σταθμοί του μετρό, ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα δίνουν τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πηγή ανησυχίας αποτελούν οι κινήσεις των αναρχικών ομάδων που απευθύνουν καλέσματα για μαζική συμμετοχή στην πορεία παρά τη σχετική απαγόρευση. Την ίδια στιγμή, στους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ υπάρχει ανησυχία για τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν τα οργανωμένα κόμματα και κυρίως το ΚΚΕ, που εξάλλου μπορεί να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή