Τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό

Τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία-μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να εξασφαλιστεί η συνεργασία των τριών μερών στην οργάνωση δράσεων και τη δημιουργία υποδομών που σχετίζονται με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Στο πλαίσιο του μνημονίου, το υπουργείο Μετανάστευσης αναλαμβάνει την υποχρέωση αναζήτησης χρηματοδότησης κυρίως μέσω των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε., αλλά και του δημοσίου προγράμματος επενδύσεων του ίδιου του υπουργείου. Το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021.

Προβλέπεται η δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας άστεγων προσφύγων, χωρητικότητας 500 ατόμων, στα όρια του δήμου. Το κέντρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Ελαιώνα κοντά στην υφιστάμενη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες που ενδεχομένως να βρεθούν σε αστεγία το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει επίσης τη σύνδεση της δομής με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις του κέντρου. Από την πλευρά του, ο ΔΟΜ δεσμεύεται πως –εφόσον του δοθεί η σχετική χρηματοδότηση– θα παρέχει υπηρεσίες με προσωπικό στη δομή όσον αφορά τη λειτουργία της επί 24ώρου βάσεως με την παροχή σίτισης, καθαριότητας και εξυπηρέτησης των αναγκών που προκύπτουν, αλλά και ενημέρωση των προσφύγων που θα εξυπηρετούνται  για τα προγράμματα στήριξης που υπάρχουν. 

Οπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη Δευτέρα από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, σχεδιάζονται επίσης έργα υποδομής στις περιοχές της Αθήνας που υπέστησαν μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια, όπως η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αττικής και o Αγιος Παντελεήμονας. 

Ετσι, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση έργων ανάπλασης και αποκατάστασης στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμη στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν η ανάπλαση του Βοτανικού Κήπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή του Ελαιώνα, η κατασκευή παιδικής χαράς στην περιοχή του Βοτανικού και η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην ίδια περιοχή. Προβλέπεται επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα υποστήριξης της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας μέσω κονδυλίων από το υπουργείο Μετανάστευσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεγαλύτερες ανάγκες φύλαξης και επιτήρησης που έχουν προκύψει.

Στο μνημόνιο, τέλος, αναφέρεται ρητά ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν φέρει ευθύνη για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεών του εφόσον δεν υπάρξει χρηματοδότηση. Τα μέρη που συνυπογράφουν το μνημόνιο υποχρεούνται να επιλύουν τα προβλήματα που τυχόν ανακύπτουν με φιλικές διαπραγματεύσεις, όπως ορίζεται.

Frontex: Μειωμένες οι ροές

Πτώση κατά 21% παρουσιάζουν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ενωση τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Frontex. Το γεγονός αποδίδεται στην πτώση των αφίξεων τόσο στο ανατολικό πέρασμα της Μεσογείου, στο Αιγαίο, όπου οι αφίξεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 74% σε σύγκριση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα, καθώς 16.968 άτομα προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πτώση της τάξης του 36% καταγράφηκε και στο δυτικό μεσογειακό πέρασμα, στις αφίξεις στην Ισπανία, όπου σημειώθηκαν 13.309 παράνομες διελεύσεις. 

Αντιθέτως, αύξηση σημειώθηκε, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex, κατά 137% στον κεντρικό μεσογειακό δρόμο τους τελευταίους δέκα μήνες, όπου εντοπίστηκαν 28.400 παράνομες διελεύσεις, εκ των οποίων τα 2/5 προέρχονται από την Τυνησία και το 1/5 από το Μπανγκλαντές. 

Αύξηση των παράνομων διελεύσεων κατά 122% καταγράφεται και στον δρόμο των δυτικών Βαλκανίων το τελευταίο δεκάμηνο, αφού εντοπίστηκαν 19.700 παράνομοι μετανάστες στα σύνορα Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Οι μισοί από αυτούς ήταν Σύροι και το υπόλοιπο 1/4 Αφγανοί.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή