Σε αναμονή οι ελατοπαραγωγοί

Σε αναμονή οι ελατοπαραγωγοί

Θα «κατέβουν» φέτος τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στις αγορές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων;

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα «κατέβουν» φέτος τα πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στις αγορές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων; Οι ελατοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα αναμένουν με αγωνία να δουν εάν θα παραταθεί η καραντίνα τον Δεκέμβριο, καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο η χρονιά θα έχει γι’ αυτούς χαθεί αφού οι περισσότεροι καταναλωτές θα στολίσουν εκ των ενόντων. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής, αυτό θα σημάνει οικονομική καταστροφή. 

Πριν από πέντε ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την ετήσια απόφαση, με την οποία εγκρίνει την υλοτόμηση δέντρων από καλλιέργειες σε όλη τη χώρα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Φυσικά και φέτος κυριαρχεί η Χαλκιδική, με το δασαρχείο Πολυγύρου να έχει εγκρίνει την κοπή 30.240 ελάτων και το δασαρχείο Αρναίας ακόμη 14.000 ελάτων. Φέτος όμως το ετήσιο ταξίδι των χριστουγεννιάτικων δέντρων εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. «Είμαστε πολύ σφιγμένοι, σε αναμονή», λέει ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ταξιάρχη, από όπου προέρχεται το 70% των χριστουγεννιάτικων ελάτων όλης της χώρας. «Πρέπει πρώτα να λύσουμε πώς θα μετακινήσουμε τα δέντρα, πώς θα μετακινηθούμε και εμείς, γιατί οι περισσότεροι καλλιεργητές από την περιοχή μας πηγαίνουν οι ίδιοι, με τις οικογένειές τους, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να τα πουλήσουν».

Για του λόγου το ασφαλές, ένας από αυτούς που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν οικογενειακώς στην Αθήνα είναι ο αδελφός του προέδρου, Αγγελος Ξένος. «Για εμάς, το να κατέβουμε στην Αθήνα έχει μια σειρά από έξοδα: να ενοικιάσουμε από τον δήμο το πόστο όπου πάει ο καθένας –για παράδειγμα εγώ πηγαίνω στο ίδιο σημείο στην Κηφισιά και καταβάλλω γι’ αυτές τις 15 ημέρες στον δήμο 2.000 ευρώ. Επίσης, πρέπει να ενοικιάσουμε τροχόσπιτο, ακόμη 600 ευρώ, καθώς δεν συμφέρει να το κατεβάσεις από τη Χαλκιδική, και δωμάτια σε ξενοδοχείο. Αν δεν ήμασταν οι ίδιοι παραγωγοί, δεν θα μας συνέφερε να κατέβουμε στην Αθήνα». 

«Η μεταφορά λύνεται»

«Με τις αποφάσεις που έχουν βγει, η μεταφορά λύνεται. Το ζήτημα είναι πότε θα σταματήσει το lockdown», σημειώνει ο Αγαπητός Κιάτος, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Αρναίας. «Στη δική μας περιοχή, όπου οι περισσότεροι δίνουν τα δέντρα τους σε εμπόρους, έχει ήδη ξεκινήσει η κοπή. Στον Ταξιάρχη, που τα πωλούν μόνοι, περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

«Αν το λιανεμπόριο ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου, εμείς θα είμαστε στα πόστα μας», λέει ο Μάκης Κόντης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη, ο οποίος κατεβαίνει τα τελευταία 22 χρόνια στη Γλυφάδα. «Αν όμως ανοίξει μία εβδομάδα αργότερα, θα έχουμε πρόβλημα, τα δέντρα πωλούνται 1-15 Δεκεμβρίου. Εμάς μας αρκεί ειδοποίηση 4 ημέρες νωρίτερα για να ανεβούμε με τα τρακτέρ στα κτήματα στο βουνό, να κόψουμε τα δέντρα, να τα ετοιμάσουμε και να τα μεταφέρουμε». Το «κλασικό» χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει ύψος 2,5-2,8 μέτρα και χρειάζεται περί τα 3 χρόνια στο φυτώριο και ακόμη 12 χρόνια στο βουνό για να φθάσει το κατάλληλο ύψος. «Το φυσικό δέντρο δίνει άλλη χαρά στο σπίτι. Είναι ωραίο, το σπίτι μυρίζει όμορφα… Ελπίζουμε ότι οι καταναλωτές δεν θα βιαστούν και θα μας τιμήσουν και φέτος».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή