Στο «κόκκινο» όλη η Βόρεια Ελλάδα – Εξετάζονται νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» όλη η Βόρεια Ελλάδα – Εξετάζονται νέα μέτρα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τα χθεσινά δεδομένα, με περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα, την περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους 60 θανάτους ασθενών με COVID-19, κατέδειξαν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και δεκατρείς ημέρες θα χρειαστούν χρόνο ακόμη για να αποδώσουν και να καταγραφεί δραστική πτώση των επιδημιολογικών δεικτών.

Χθες ανακοινώθηκαν 3.209 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 905 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου η επιδημία παραμένει, 564 στην Αττική, 207 στη Λάρισα και 166 στην Πέλλα. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”». Μεταφέροντας τις ανησυχίες του καθηγητή Ιατρικής και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή των πολιτών των Γρεβενών, της Πέλλας, της Δράμας, της Πιερίας, της Λάρισας, της Φλώρινας, της Χαλκιδικής και του Εβρου.

Πειθαρχία

«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε και να σεβαστούμε τα μέτρα, θα τα καταφέρουμε. Θυμίζω ότι αυτά τα νούμερα που βλέπουμε αντιστοιχούν στη διασπορά του ιού πριν από 15 ημέρες. Είναι μια φωτογραφία από το παρελθόν που έρχεται στο παρόν», επισήμανε ο υπουργός και συνέστησε στους πολίτες «προσοχή, προσοχή, προσοχή».

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από το απόγευμα της Τρίτης έως χθες το απόγευμα εξήντα ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του SARS-CoV-2 στη χώρα μας έφτασε τους 1.288. Χθες το απόγευμα, 480 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο χθες για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και γενικά στη χώρα.

Οπως ανέφερε, στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν αυξάνεται, «αλλά τα νούμερα είναι ανησυχητικά».

Παρά το γεγονός ότι ανοίγουν διαρκώς νέες κλίνες εντατικής για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό –με μετατροπές χειρουργείων και αιθουσών-μονάδων αυξημένης μετεγχειρητικής φροντίδας σε ΜΕΘ–, τα  περιθώρια του συστήματος να νοσηλεύσει σοβαρά περιστατικά COVID-19 διαρκώς στενεύουν. 

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το πρωί το ΕΣΥ διέθετε 624 κλίνες εντατικής COVID εκ των οποίων οι 510 ήταν κατειλημμένες, δηλαδή πληρότητα της τάξης του 82%. Πριν από μία εβδομάδα, οι κλίνες εντατικής COVID ήταν 496 και οι κατειλημμένες 335, ήτοι πληρότητα 67,5%.

Στην Αττική

Η μεγαλύτερη πίεση είναι λογικό με βάση το επιδημιολογικό φορτίο να καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Από τις 199 κλίνες εντατικής COVID που καλύπτουν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης κενές ήταν χθες 12 (πληρότητα 94%). Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής η πληρότητα ήταν στο 75%, και συγκεκριμένα από τις 214 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό, κενές ήταν οι 53. Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπου από τις 68 κλίνες εντατικής COVID κατειλημμένες ήταν οι 65.

Συνολικά, σε απλές και ειδικές κλίνες νοσηλεύονταν χθες 3.831 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Εξ αυτών οι 2.070 ήταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια). Στα νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται 629 ασθενείς.

Στρατιωτικά νοσοκομεία

Σημαντική είναι η συμβολή των στρατιωτικών νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό συνολικά 194 κλίνες, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 144. Μεταξύ αυτών και 18 κλίνες εντατικής COVID-19.

Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι για τη Βόρεια Ελλάδα

Πάντως, στην περίπτωση που οι τάσεις αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού φορτίου δεν κριθούν επαρκείς από την ομάδα των επιστημόνων η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αμέσως μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από το Αμπου Ντάμπι ενώ σήμερα αναμένεται η διεξαγωγή και νέας με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Και αυτό επειδή η κινητικότητα κυρίως των εργατών γης θεωρείται υγειονομική βόμβα και φαίνεται να συνιστά τον υπ’ αριθμό ένα αστάθμητο παράγοντα στην προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της διασποράς.

Για τον ίδιο λόγο θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η σκέψη για «σφράγισμά» τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή