Μανώλης Κωστίδης: Ημερολόγιο κορωνοϊού

Μανώλης Κωστίδης: Ημερολόγιο κορωνοϊού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δυστυχώς, το όνομά μου προστέθηκε στη λίστα με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί εδώ στην Τουρκία. Δέκα ημέρες μετά την περιπέτεια της υγείας, την οποία ευτυχώς αντιμετώπισα στο σπίτι και με μέτρια συμπτώματα, θέλησα να καταγράψω την οργάνωση που υπάρχει στο τουρκικό σύστημα υγείας, κάτι το οποίο μου προκάλεσε θετική εντύπωση, παρά κάποιες ατέλειες τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω. 

Στις 14/11, ξύπνησα με έντονα συμπτώματα, όπως βήχα και πόνο στο στήθος, και αποφάσισα να κάνω άμεσα τεστ κορωνοϊού. Επισκέφθηκα το ιδιωτικό εργαστήριο στην περιοχή όπου κατοικώ στην ευρωπαϊκή όχθη της Κωνσταντινούπολης. Μου έκαναν το τεστ στις 9 το πρωί. Στις 3 μ.μ. με ενημέρωσαν πως είμαι θετικός. Από εδώ και πέρα αρχίζει η άμεση αντίδραση του τουρκικού συστήματος υγείας.

Μανώλης Κωστίδης: Ημερολόγιο κορωνοϊού-1
Μέσω της εφαρμογής «HES», ο ασθενής παρακολουθεί τις ημέρες καραντίνας που του έχουν απομείνει. Επίσης, σε χάρτη γίνεται καθημερινή παρουσίαση των επιβαρυμένων από κορωνοϊό περιοχών.

Το ιδιωτικό εργαστήριο, έχοντας τον δικό μου αριθμό πολίτη (κάθε κάτοχος τουρκικής ταυτότητας έχει έναν μοναδικό αριθμό), ενημέρωσε την ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού κράτους (e-devlet) πως έχω προσβληθεί από κορωνοϊό. Στις 4 μ.μ. μου τηλεφώνησαν από το υπ. Υγείας στην Αγκυρα (έχουν τα στοιχεία όλων των πολιτών στο ηλεκτρονικό κράτος) και ρώτησαν ποια είναι τα συμπτώματά μου, ενώ επιβεβαίωσαν και τη διεύθυνση κατοικίας μου. Αφού τους εξήγησα πως έχω μέτρια συμπτώματα, μου είπαν ότι θα με καλέσουν από τη γειτονιά όπου είμαι καταγεγραμμένος. 

Σε περίπου 30΄ με κάλεσαν από το τοπικό κέντρο υγείας και μου είπαν πως θα μου φέρουν το φάρμακό μου, το οποίο προβλέπεται ως αγωγή. Στις 7 μ.μ. ένας νεαρός γιατρός έφερε το Favicovir, με δραστική ουσία το Favipiravir, και μου ζήτησε να πάρω οκτώ χάπια του φαρμάκου το βράδυ και αντίστοιχη ποσότητα το πρωί, και αργότερα από τρία, πρωί και βράδυ. Δεν πλήρωσα τίποτα. Φυσικά τέθηκα σε καραντίνα και, με διαδοχικά sms, ενημερώθηκα για όλα όσα πρέπει να κάνω. Τις επόμενες ημέρες, δύο φορές ήρθαν αστυνομικοί για να κάνουν έλεγχο και να διαπιστώσουν αν τηρώ την καραντίνα. Με κάλεσαν και στο τηλέφωνο για να ρωτήσουν αν χρειάζομαι κάτι.
Ενα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εφαρμογή «HES» στο κινητό. Αυτή η εφαρμογή, μετά την εγγραφή, δίνει έναν μοναδικό κωδικό ο οποίος είναι υποχρεωτικός για χρήση σε οποιοδήποτε ταξίδι ή διαμονή τού κάθε πολίτη στην Τουρκία και φυσικά βοηθάει στην ιχνηλάτηση. Παράλληλα, ο πολίτης παρακολουθεί τις ημέρες καραντίνας που του έχουν απομείνει, αλλά και σε χάρτη γίνεται καθημερινή παρουσίαση για τις επιβαρυμένες από κορωνοϊό περιοχές.

Αρνητική εντύπωση μου έκανε πως, μετά την παράδοση του φαρμάκου, κανένας γιατρός ή υπάλληλος του υπ. Υγείας δεν επικοινώνησε μαζί μου. Κάποιοι άλλοι φίλοι μού είχαν αναφέρει πως είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα, που τους ρωτούσαν αν υπάρχει βελτίωση στην κατάστασή τους. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός σαρώνει την Τουρκία. Δεν ανακοινώνουν τα κρούσματα, δηλαδή κυρίως τους ασυμπτωματικούς. Αρα η απουσία επικοινωνίας ενδέχεται να συνέβη λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Πάντως στην Τουρκία του Ερντογάν, των 83 εκατ. κατοίκων,  μου προκάλεσαν εντύπωση η οργάνωση και η άμεση αντίδραση του συστήματος υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή