ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Γώγος: Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Χ. Γώγος: Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου

Δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως ήταν θεωρητικά προγραμματισμένο, υποστήριξε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

«Ο,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να γίνει με ασφάλεια όλη η διαδικασία» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τη νόσο, ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Υπάρχει μια κάμψη – επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε παράλληλα εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή.