Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, όμως αντέχει

Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, όμως αντέχει

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε παρουσίαση του ΕΟΔΥ και της αποστολής του.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «είναι εμφανές το πόσο επικίνδυνος και θανατηφόρος είναι ο ιός» και αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι υπάρχουν εκ νέου πολλά κρούσματα (633), ενώ πρόσθεσε ότι τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού, όμως αντέχει». «Είμαστε περήφανοι για όσους υπηρετούν το εθνικό σύστημα υγείας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «εκεί που βλέπουμε ότι κραταιά συστήματα δεν αντέχουν, το ΕΣΥ αντέχει».

«Τον χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί από μεγάλα λόγια, αλλά από πράξεις», συμπλήρωσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και θα αντέξουμε», είπε ο κ. Κικίλιας,

Στο πλευρό του κ. Κικίλια βρέθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.

Δείτε LIVE

Δηλώσεις Αρκουμανέα

Τη συμβολή του ΕΟΔΥ για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέδειξε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΔΥ, και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ήδη προσλάβει 1.000 εργαζομένους και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 200 επιπλέον εργαζομένων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε.

Όσον αφορά τις δράσεις του ΕΟΔΥ, τις ομαδοποίησε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: επιστημονικό πεδίο, συλλογή-επεξεργασία δεδομένων, άμεση απόκριση και παρέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας. 

Ο κ. Αρκουμανέας έκανε ειδική μνεία στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως πλέον αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού και διαβεβαίωσε πως με τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί θα γίνει το πιο σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα μας, ένα από τα καλύτερα εργαστήρια στην Ευρώπη, το οποίο θα αποτελεί στολίδι για τη χώρα. 

Ανακοίνωσε πως ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό, ειδικά σε κλειστές δομές και σε ευπαθείς ομάδας. 

Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, οι επόμενοι μήνες θα είναι θα είναι δύσκολοι. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει όλοι μαζί, και η πολιτεία και οι πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε κι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές. 

Τα κρούσματα σήμερα

Σε 2.152 ανέρχονται τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφθασαν τους 597, ενώ άλλοι 87 άνθρωποι υπέκυψαν στις επιπλοκές της νόσου.  

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97288, εκ των οποίων το 53.2% άνδρες. 4849 (5.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 170 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 87 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 759 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή