Μειωμένες οι διαγνώσεις έιτζ

Μειωμένες οι διαγνώσεις έιτζ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση στον αριθμό διαγνώσεων λοίμωξης από HIV καταγράφεται φέτος, μια χρονιά που η επιδημία του έιτζ επισκιάζεται από την πανδημία της COVID-19 με πολλούς τρόπους. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως και τις 31 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV, που είναι και ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας. Πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν δηλωθεί 546 νέες λοιμώξεις και 629 το 2018. Ωστόσο αυτή η φετινή μείωση πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού λόγω της COVID-19 παρατηρείται υποδιάγνωση των λοιμώξεων HIV.

Μειωμένες οι διαγνώσεις έιτζ-1Οπως αναφέρουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ, «οι γιατροί –κυρίως λοιμωξιολόγοι καθώς και αρκετό από το υπόλοιπο προσωπικό των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων– κλήθηκαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 40% των ιατρών κλήθηκε να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά (75%-100% του χρόνου) με τη νοσηλεία COVID-19 ασθενών, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό απασχολήθηκε κατά μέσον όρο στο 50% του χρόνου του. Οι περισσότερες μονάδες (84%) δήλωσαν ότι το εξωτερικό τους ιατρείο ήταν ενεργό μόνο για συνταγογραφία και για έκτακτα περιστατικά, ενώ τακτικές αιμοληψίες και ραντεβού συνέχισαν μόνο στο 25% των ιατρείων. Το αποτέλεσμα ήταν η κατά 50% μείωση των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν, αλλά και των νέων διαγνώσεων». Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση των διαγνώσεων αποδίδεται στη μειωμένη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων και πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας. Για τον ίδιο λόγο, το 64% όσων τελικά διαγιγνώσκονται με λοίμωξη από τον ιό του έιτζ είναι με προχωρημένη νόσο. Στην τωρινή περίοδο του β΄ κύματος, τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται, ιδιαιτέρως στις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές της χώρας, καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι μεγαλύτερη και οι ανάγκες των ασθενών ακόμη πιο αυξημένες.

Το 77,9% άνδρες

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των ατόμων που ζουν με έιτζ, αλλά και τα νεότερα δεδομένα για την πορεία της νόσου στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εϊτζ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ, που πραγματοποιείται διαδικτυακά (26 έως 28 Νοεμβρίου). Ως προς τις νέες διαγνώσεις του 2020, το 77,9% αυτών (367 διαγνώσεις) αφορούσε άνδρες, ενώ στο 42% αφορούσε άνδρες με ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές. Το 11,5% των νέων διαγνώσεων αφορούσε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Φέτος δηλώθηκαν και δύο περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, από τη μητέρα στο παιδί. Και στις δύο περιπτώσεις οι μητέρες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική. Διαχρονικά οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ελληνικής εθνικότητας (59,2% των περιστατικών το 2020). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή