Ελληνίδα, η νέα γ.γ. στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ελληνίδα, η νέα γ.γ. στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη «γυάλινη οροφή» έσπασε χθες με την εκλογή, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, γυναίκας στη θέση της γενικής γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και δη Ελληνίδας. Από σήμερα τη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, η κ. Μαριαλένα Τσίρλη, η οποία από τον Ιούνιο του 2019 είχε εκλεγεί αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΔΔΑ. Το τιμητικό αξίωμα που από σήμερα κατέχει η κ. Τσίρλη γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Ο ρόλος της γραμματείας είναι επικουρικός. Αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους δικαστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, προετοιμάζοντας τους φακέλους των υποθέσεων που εξετάζουν και παρέχοντας κάθε νομική, διοικητική και τεχνική συνδρομή. Στόχος μου είναι να εκτελέσουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα καθήκοντά μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και δεξιότητες κάθε μέλους του προσωπικού και διασφαλίζοντας ένα υγιές κι ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξελίσσεται και να προοδεύει», δήλωσε η κ. Τσίρλη μετά την εκλογή της τον Σεπτέμβριο. 

Η είδηση δεν αιφνιδίασε τους παροικούντες το Στρασβούργο, που παρακολουθούν την ανοδική πορεία της Ελληνίδας νομικού, η οποία γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στην ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλινών και εν συνεχεία στη Νομική Αθηνών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετέβη στο Στρασβούργο για μεταπτυχιακές σπουδές που ολοκληρώθηκαν με την απονομή του διδακτορικού της το 1994 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Τον Μάρτιο του 1994, έπειτα από διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο, άρχισε να εργάζεται ως νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία καταργήθηκε το 1998 ύστερα από τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου. Από τότε έως σήμερα η κ. Τσίρλη εργάζεται για το Ευρωπαϊ-κό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που απαρτίζεται από αριθμό δικαστών ίσο προς εκείνο των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης – δηλαδή, σήμερα 47. Οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι, διότι εκλέγονται μεν επ’ ονόματι ενός συμβαλλόμενου κράτους, όμως μετέχουν στο δικαστήριο με την ατομική τους ιδιότητα και όχι ως εκπρόσωποι του κράτους αυτού. Ο χειρισμός των υποθέσεων από το δικαστήριο γίνεται με τη συνδρομή της Γραμματείας, η οποία αποτελείται κυρίως από νομικούς προερχόμενους από τα κράτη-μέλη (αναφερόμενοι και ως «εισηγητές»). Οι εισηγητές είναι επίσης τελείως ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσής τους και δεν εκπροσωπούν ούτε τους προσφεύγοντες ούτε τα κράτη.

Σημαντικές υποθέσεις

Το 2004 η κ. Τσίρλη προήχθη σε προϊσταμένη του ελληνικού τμήματος. Ως εισηγήτρια χειρίστηκε πολλές σημαντικές υποθέσεις με αντίκτυπο στη χώρα, αλλά και που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νομολογίας του δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα υποθέσεις θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας της ιδιοκτησίας, συνθηκών κράτησης κ.λπ. Το 2010 προήχθη σε αναπληρώτρια γραμματέα τμήματος, το 2016 σε γραμματέα τμήματος και τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη από την ολομέλεια του δικαστηρίου αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΔΔΑ. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 εξελέγη από την ολομέλεια του δικαστηρίου γραμματέας του ΕΔΔΑ για μια πενταετή θητεία που ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου. Θα προΐσταται περίπου 640 ατόμων και θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία της γραμματείας, ενώ παράλληλα θα βοηθάει τον πρόεδρο του δικαστηρίου και τους υπόλοιπους δικαστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή