Τέλος η Εισαγγελία Διαφθοράς – Αντικαθίσταται η Ελ. Τουλουπάκη

Τέλος η Εισαγγελία Διαφθοράς – Αντικαθίσταται η Ελ. Τουλουπάκη

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών που θα συγκροτήσουν τη νέα εισαγγελική δομή που προέκυψε από πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς και της οικονομικής εγκληματικότητας θα προχωρήσει άμεσα ο Αρειος Πάγος.

Μετά τη νομοθετική ρύθμιση, που ισχύει ήδη και οδήγησε σε κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και εκείνης του Οικονομικού Εγκλήματος και τη δημιουργία μίας ενιαίας εισαγγελικής αρχής για το σύνολο των εγκλημάτων, διαφθορά και οικονομικό έγκλημα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (είναι το ανώτατο όργανο της δικαιοςύνης που κάνει τις προαγωγές και τις μεταθέσεις των δικαστικών) θα επιλέξει την προσεχή Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, τους νέους εισαγγελείς που θα αναλάβουν το βαρύ έργο της αντιμετώπισης εγκληματικών δράσεων τόσο στον τομέα της διαφθοράς όσο και της οικονομικής εγκληματικότητας.

Συνολικά η νέα εισαγγελική αρχή, όπως προβλέπει ο νόμος, θα συγκροτείται από 16 εισαγγελείς, με επικεφαλής εισαγγελέα εφετών και τέσσερις ακόμα εισαγγελικούς λειτουργούς από το εφετείο και άλλους οκτώ από τον πρώτο βαθμό, εισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι επτά θα είναι από την Αθήνα και ένας από θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής της νέας εισαγγελίας φέρεται ο εισαγγελέας εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, έμπειρος και σοβαρός εισαγγελέας, που ήδη ήταν και επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας πριν την ψήφιση του νέου νόμου. Μετά τη νομοθετική αλλαγή η έως πρότινος επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αποτελεί παρελθόν, όπως και οι συνεργάτες της.

Τι θα ψάχνει, τι θα εποπτεύει

Η νέα Οικονομική Εισαγγελία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 35 του νέου νόμου, θα διερευνά τα οικονομικά εγκλήματα, που στρέφονται κατά του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, της Ευρωπαίκής Ενωσης ή εγκλήματα που κρίνεται ότι βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία.

Επίσης θα διερευνά κάθε υπόθεση διαφθοράς και στην αρμοδιότητα της θα υπάγονται υπουργοί και υφυπουργοί για κακουργήματα που τελούν, εκτός από εκείνα που κατά το σύνταγμα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, άρθρο 86 του συντάγματος.

Στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων, ορίζεται να ανήκουν και βουλευτές η ευρωβουλευτές αν τελούν κακουργήματα αλλά και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Επίσης οι διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όταν αυτά χρηματοδοτούνται και επιχορηγούνται από το κράτος.

Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς θα διερευνούν αυτεπάγγελατα και φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα έχουν εξουσία για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών για διάστημα ως εννέα μήνες,σε όσους γίνεται έρευνα και υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων και κρίνεται απαραίτητη η δέσμευση.

Η Οικονομική Εισαγγελία δεν θα δεσμεύεται, όπως προβλέπει ο νόμος, κατά τις έρευνες της από κανένα απόρρητο, πλην του δικηγορικού, όπως το φορολογικό, το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και θα μπορεί να διερευνά τις υποθέσεις της αρμοδιότητας της ψάχνοντας προς κάθε κατεύθυνση. 

Για να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της, υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση των υπηρεσιών της με ειδικούς επιστήμονες, αριθμός των οποίων αποφασίζεται από τον επικεφαλής της. Οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι δημοσίοι λειτουργοί, που αποσπώνται για να συνδράμουν τις έρευνες της νέας εισαγγελίας, όπως για παράδειγμα οικονομολόγοι και λοιπά.

Στην εποπτεία της νέας εισαγγελίας θα υπάγονται για τη διερεύνση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, νευραλγικές ελεγκτικές αρχές, όπως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικής Εγκληματικότητας (ΔΕΟΕ), η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Ρητά όμως ορίζεται ότι δεν υπάγεται στην Οικονομική Εισαγγελία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοςίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία μόνον με δικό της αίτημα μπορεί να παραγγείλει έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή