Μείωση κατά 79% στις αφίξεις μεταναστών στο 11μηνο

Μείωση κατά 79% στις αφίξεις μεταναστών στο 11μηνο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εντυπωσιακή μείωση κατά 79% στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το πρώτο 11μηνο του 2020 κάνει λόγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας πως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τη 30η Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα από τα ανατολικά σύνορα 14.904 άτομα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν φτάσει 70.684.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μείωση για τα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, ανήλθε σε 83%.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020, «δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων», η μείωση στις ροές ήταν 92% για τα πέντε νησιά του Αιγαίου και 88% για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τα νησιά δείχνουν μείωση των ροών κατά 99% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 97%.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει ότι «η κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στο ίδιο διάστημα που άλλες χώρες καταγράφουν σημαντική αύξηση, αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια της χώρας μας να καταπολεμήσει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Προσπάθεια που μας επιτρέπει να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης σε ολόκληρη τη χώρα».

Όπως προσθέτει, «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή