Αυξημένα πάλι τα κρούσματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την αισθητή μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, την οποία αναμένουν οι ειδικοί ώστε να μπορούν με περισσότερη επιστημονική «αυτοπεποίθηση» να συζητήσουν τη σταδιακή άρση του lockdown, μπήκε ο Δεκέμβριος. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και 111 θανάτους. Τα περισσότερα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες εντοπίστηκαν ξανά στη Θεσσαλονίκη (538), ενώ στην περιφέρεια Αττικής έγιναν 413 νέες διαγνώσεις. Η επιδημία επιμένει στη Λάρισα (112 νέα κρούσματα), ενώ σταθερά υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε Πέλλα (85 κρούσματα), Δράμα (81), Ξάνθη (72), Μαγνησία (70) και Ημαθία (66).

Μήνυμα αισιοδοξίας για την τελική έκβαση της μάχης με τον κορωνοϊό έστειλε χθες ο κ. Σ. Τσιόδρας. Οπως ανέφερε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, «θα νικήσουμε. Γιατί ως ανθρωπότητα έχουμε μάθει να νικάμε. Ηδη έχουμε αισιόδοξα δεδομένα από τα εμβόλια. Ελπίζω ότι με κατανόηση και υπομονή θα ξεπεράσουμε το τούνελ. Σίγουρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη, να έχουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο και να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Συγκρατημένη αισιοδοξία επιτρέπει και το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει τάση μείωσης. Χθες νοσηλεύονταν 596 ασθενείς, έναντι 600 προχθές και 603 την Κυριακή. Ωστόσο η πίεση παραμένει έντονη στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Β. Ελλάδας, τόσο στα νοσοκομεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου αν και διαφαίνεται μια μικρή μείωση στις νέες εισαγωγές η κατάσταση παραμένει οριακή στις ΜΕΘ, όσο και στους όμορους νομούς. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των νοσοκομείων, στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής, νοσηλεύονταν χθες 55 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες, οι έξι κλίνες Εντατικής COVID-19 ήταν καλυμμένες όπως και οι τέσσερις από τις πέντε κλίνες στη ΜΑΦ. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, νοσηλεύονταν 80 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές και 14 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ. Στο όριο λειτουργούν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, από τα οποία ασθενείς διακομίζονται νοτιότερα. Ασθενής, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Καρδίτσας, προχθές διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ και χθες διακομίσθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας.

Η συνεχιζόμενη πίεση που ασκεί στο ΕΣΥ το δεύτερο κύμα, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί τα νοσοκομεία της Αττικής να νοσηλεύσουν περιστατικά από τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία όπου οι ΜΕΘ είναι σε οριακή λειτουργία, οδήγησε κλινικές μονάδες του λεκανοπεδίου να μειώσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά. Σε αντίθεση με το τι συνέβη στο πρώτο κύμα, που υπήρξε καθολική αναστολή των τακτικών χειρουργείων στην Αττική, σε αυτό το δεύτερο κύμα τα τακτικά χειρουργεία συνεχίζονται σε ποσοστό πάνω από το 40%. Χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς απέστειλε επιστολή προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, με την οποία διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και Νίκαιας για μείωση των τακτικών χειρουργείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή