Σε κλειστή φυλακή οι τρομοκράτες

Σε κλειστή φυλακή οι τρομοκράτες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση του δικαιώματος μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται ρητώς ότι «απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ (σ.σ. Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας». Η πρόβλεψη βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2018 κρατείται στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την 29η Σεπτεμβρίου. Στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε η γενική απαγόρευση μεταγωγής κρατουμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές. Στο άρθρο 3 αναφερόταν ότι «στα αγροτικά καταστήματα κράτησης δύναται να μετάγονται κατάδικοι ανεξαρτήτως αδικήματος». Εισήγαγε, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα ότι η μεταγωγή σε αγροτική φυλακή απαγορεύεται εάν εις βάρος του κρατουμένου εκκρεμεί ποινική δίωξη όχι μόνο για κακούργημα –όπως ίσχυε μέχρι σήμερα– αλλά και για πλημμέλημα που ενέχει όμως πράξεις βίας ή απειλή βίας. Η διάταξη αφορούσε την περίπτωση του Κουφοντίνα, καθώς εις βάρος του και εις βάρος 19 ακόμη αναρχικών εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019 ποινική δίωξη για στάση και ηθική αυτουργία σε στάση που έγινε στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2018. 

Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου και της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη στάση στο θέμα, καταργώντας το δικαίωμα μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές των καταδικασμένων για τρομοκρατία. 

Αλλαγές προβλέπονται και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μεταγωγής στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, που εθεωρείτο κατά καιρούς προνομιακός χώρος έκτισης ποινής. Στην 3η παράγραφο του πρώτου άρθρου αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας εισάγονται αρχικά στο αναρρωτήριο της φυλακής. Εφόσον η κατάστασή τους το επιβάλλει, με γνωμάτευση του γιατρού της φυλακής μετάγονται σε ψυχιατρική μονάδα του κοντινότερου νοσοκομείου. 

Εάν κριθεί εκ νέου αναγκαίο να μεταφερθούν σε «ειδικό θεραπευτικό κατάστημα κράτησης» –κοινώς το ψυχιατρείο– αυτό γίνεται μόνο κατόπιν γνωμάτευσης του διευθυντή του νοσοκομείου και για μέγιστο διάστημα ενός μήνα. Αυστηροποίηση προβλέπεται και στο θέμα της χορήγησης αδειών, κυρίως για άτομα με βαριές ποινές. Και αυτό διότι προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας σε κρατουμένους με καταδίκη άνω των δέκα ετών είναι να έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της  ποινής τους αντί του ενός πέμπτου, που ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ αντίστοιχα οι ισοβίτες θα πρέπει να έχουν εκτίσει 12 χρόνια αντί 8.

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 130 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ για τις επικείμενες προσλήψεις υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς αναφέρει ότι θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι θα περάσουν με επιτυχία υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές, ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, την ευθύνη των οποίων θα έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια σε μία εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή