ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

«Φρένο» στον οδικό χάρτη άρσης του lockdown

«Φρένο» στον οδικό χάρτη άρσης του lockdown

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην 4η εβδομάδα lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προβληματίζουν ειδικούς και επιστήμονες, καταγράφοντας νέα αρνητικά ρεκόρ.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «σκαρφάλωσε» στους 622 ασθενείς και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα και τα νέα περιστατικά δεν μειώνονται με «ικανοποιητικό» ρυθμό -κινούμενα σταθερά στην περιοχή των 1.800 με 2.000-, φρενάροντας τις όποιες σκέψεις είχε η κυβέρνηση για παρουσίαση ενός οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι και τις 6 το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν. 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.882 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν 100 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 2.706. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 622.

Η Θεσσαλονίκη και η Αττική συνεχίουν να διαθέτουν υψηλό ιικό φορτίο, καταγράφοντας 428 και 334 νέα κρούσματα, αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, ο οποίος θα αρχίσει στη χώρα μας μόλις παραληφθούν τα πρώτα φορτία, κάτι που θα γίνει αμέσως αφού οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δώσουν τη σχετική έγκριση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την Πέμπτη ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν», για να προσθέσει ότι «θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Συνεχίζοντας για τα εμβόλια, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Τότε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για εμβολιασμό σε 1 εκατ. πολίτες μηναίως. Σχολιάζοντας δε τη διαπίστωση ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός επικαλέστηκε τους «πολύ αυστηρούς» ευρωπαϊκούς κανόνες στην έγκριση σκευασμάτων. «Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά», δήλωσε για το θέμα, για να προσθέσει ότι έχει την αίσθηση ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο

Άνοιγμα μόνο των εποχικών καταστημάτων στις 7 Δεκεμβρίου

Ενόψει των εορτών ανοίγουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ-μάρκετ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.