Συμφωνία με Ε.Ε. για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

Συμφωνία με Ε.Ε. για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη συμφωνία της με τις ελληνικές αρχές, για το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Λέσβο, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο κέντρο, που θα αντικαταστήσει αυτό της Μόριας, θα είναι έτοιμο έως τις αρχές του επόμενου Σεπτεμβρίου. Η χωρητικότητά του θα είναι 5.000 άτομα.

Σε σχετική δήλωσή της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι με τη συμφωνία αυτή «θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν, στηρίζοντας παράλληλα τις κοινότητες στα ελληνικά νησιά». Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε επίσης αναφορά «σε ταχείες και δίκαιες διαδικασίες, ώστε τα κέντρα να είναι αυτό που πρέπει να είναι – μια προσωρινή απλώς στάση πριν είτε από την επιστροφή είτε από την ένταξη». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μέσω Twitter, έκανε λόγο για «έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». 

Στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαϊκών αρχών αναφέρεται ότι «η Επιτροπή θα συνεργαστεί σε διαρκή βάση με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλιστεί από κοινού η επαρκής παρακολούθηση και εποπτεία του νέου κέντρου». Οι δύο πλευρές «θα εργαστούν μαζί για όλα τα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την ανέγερση του κέντρου» και τη διαχείρισή του.
Οπως τονίζεται στο μνημόνιο, το νέο ΚΥΤ «θα είναι μια δομή υποδοχής πολλαπλών χρήσεων». Θα περιλαμβάνει «εγκαταστάσεις υποδοχής, ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτους ανηλίκους και ευάλωτα άτομα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στοιχείων νέων αφίξεων και τους αναγκαίους διοικητικούς χώρους, καθώς και όλες τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες που προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο». Θα υπάρχει επίσης ένα σύστημα ελέγχου εισόδου – εξόδου, ώστε να διευκολυνθούν οι ελληνικές αρχές να παρακολουθούν τον πληθυσμό του κέντρου και να αποτραπούν φαινόμενα υπερπληθυσμού, αλλά και ένας «παρακείμενος, σαφώς διαχωρισμένος χώρος κράτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή