ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επέτειος Γρηγορόπουλου με απαγόρευση και «ανυπακοή»

Επέτειος Γρηγορόπουλου με απαγόρευση και «ανυπακοή»

Δύο 24ωρα προτού ξημερώσει η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τα πάντα μοιάζουν ρευστά, καθώς ναι μεν η ΕΛ.ΑΣ αναμένεται να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στα πρότυπα του Πολυτεχνείου, ωστόσο ήδη αρκετοί έχουν προαναγγείλει ότι σκοπεύουν να μην υπακούσουν.

Ειδικότερα, δικηγόροι δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα, υπογράφουν κείμενο καλέσματος για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν: «Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί. Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι».

Καλέσματα επίσης έχουν απευθύνει και άλλοι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέσω διαδικτύου, καθώς και πολλοί μέσω ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο για την Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας. «Η εξέγερση δεν μπαίνει σε καραντίνα», σημειώνουν.

Την ίδια ώρα, σε απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων για όλη την επικράτεια αναμένεται να προχωρήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το Αρχηγείο για την αποτροπή τέτοιων συγκεντρώσεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η απαγόρευση συναθροίσεων αναμένεται να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και θα προβλέπει πρόστιμα για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 4.000 αστυνομικούς που θα διατεθούν στην Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε προ ημερών στην εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, λέγοντας ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά του Πολυτεχνείου: «Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου».