Σύψας: Να μην ανοίξουν τα σχολεία έως τον Ιανουάριο

Σύψας: Να μην ανοίξουν τα σχολεία έως τον Ιανουάριο

«Αν εγκριθεί το εμβόλιο θα το κάνω σε ζωντανή σύνδεση»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα», διεμήνυσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει κάτι τέτοιο με τις ΜΕΘ γεμάτες.  

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε -παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως- να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο. Οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί, είπε.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα».

«Είμαστε στα δύσκολα», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν βλέπουμε αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν. 

«Θα το κάνω σε ζωντανή σύνδεση»

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι καθώς και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση είναι πολύ αυστηρά και πως θα περιμένει την έγκριση του.

Πρόσθεσε δε ότι αν διαβάσει τις δημοσιεύσεις της εταιρείας και προχωρήσει η έγκριση του εμβολίου από τον EMA, θα κάνει ο ίδιος πρώτος το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση από το νοσοκομείο για να δώσει το παράδειγμα.

«Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά. Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή